Футбол по време на бедствено положение. Така може да опишем

...
Футбол по време на бедствено положение. Така може да опишем
Коментари Харесай

Първа лига да се играе пролет-есен? Защо не!

Футбол по време на бедствено състояние. Така може да опишем последния кръг в Първа лига. Особено след случилото се на стадион „ Българска войска “. Хора от щаба на домакините, почитатели и ръководители бяха сграбчили лопати и найлони, с цел да почистят за мача с „ Ботев “ (Пловдив). По същото време километрични тапи блокираха най-големите пътни артерии в страната. Стотиците снегорини, както споделиха в следствие от АПИ, не смогваха на снега. И до момента в който хиляди бедстваха надалеч от домовете си, футболистите на ЦСКА и „ Ботев “ рискуваха здравето си без да го желаят. Само и единствено да има дуел. Кому бе нужно? И всяка година по това време е едно и също – блъскане в тиня и преспи. А да не приказваме, че няма почитатели по трибуните. Хората даже и да желаят, няма по какъв начин да стигнат до стадиона в такова време. Но множеството избират домашния уют, вместо да си платят първо, с цел да гледат нещо като мач, а по-късно и за антибиотици.

Именно поради това е извънредно време да се повдигне въпросът дали не е нужно да се смени форматът на шампионата. Първа лига пролет-есен звучи надалеч по-здравословно. Така, както е в страни като Беларус, Ирландия, Исландия, Казахстан, Латвия, Литва, Норвегия, Финландия, Швеция и Естония. До скоро и в Русия се играеше в този формат. През 2012 година обаче бе признато да се премине към сезон есен – пролет, както е у нас, а и в Западна Европа. Въпреки смяната, всяка година в Русия се чудят дали не сбъркаха с това решение.

„ Лигата е отговорна, че играем есен-пролет – сподели преди две години Виталий Мутко, президент на футболния съюз в страната тогава. – Винаги съм бил срещу този формат. За мен вярното решение е пролет-есен, само че самичък не мога да трансформира нищо “.

Неговият сътрудник в България Борислав Михайлов изрази сходно мнение преди повече от 10 години.

„ Още когато идвахме на власт, имаше концепция шампионата да мине във формат пролет-есен – сподели през март 2008-ма някогашният пазач пред радио „Дарик“. – Наистина зимните паузи са дълги, само че клубовете непрекъснато мрънкат, че цикълът им е сбит, не могли да играят сряда-събота“.

А родният шампионат се е провеждал точно на цикъл пролен-есен, само че до 1958-ма, когато форматът се трансформира и е подобен и до през днешния ден.

Защо да има смяна?

Основните аргументи са две. В България има единствено три (!) стадиона с отопление на тревната настилка. Това са националният „ Васил Левски “, „ Лудогорец Арена “ в Разград и „ Георги Аспарухов “ в София. Ето за какво въобще не би трябвало да се мерим с тимовете от топ шампионатите. Те могат да си играят, когато и където си желаят, ние не можем. Там е разликата, тъй като въпросната отоплителна система не разрешава на тревната настилка да замръзне и се употребява на всички съвременни игрища в Европа. Специалистите настояват, че с цел да е ефикасна, системата би трябвало да бъде включена най-малко 24 часа преди даден футболен дуел. Екстрата обаче не е евтина, като дневно отоплението възлиза на съвсем 10 хиляди лв..

Втората причина даже е по-важна – публиката. Изразът футболът е за хората е закон, не факсимиле. Точно 4380 души гледаха седемте мача от последния кръг в шампионата. Това прави приблизително малко над 600 фена на среща. Вторият в класирането ЦСКА записа най-ниска посещаемост през сезона точно в неделя против „Ботев“ (Пловдив) – 510 фенове. А „жълто-черните“ са от топ тимовете в България. „ Червените “ пък са единият от двата отбора с най-хубава гледаемост на своя стадион. Каква е повода? То е повече от ясно.

Как да се направи?

Лесно! Примерът може да бъде взет от съветската Премиер лига. Сезон 2011/12 се игра пролет-есен-пролет, с цел да се стигне до преформатирането. Първенството протече на два стадия, които наподобяват сегашния ни чалнат формат. В сезона на смяната в елита играха 16 отбора. От март до ноември тимовете се срещнаха по два пъти между тях. След това таблицата бе разграничена на две осмици – първа и втора. Следващият стадий на шампионата стартира през март и приключи през май. Системата бе елементарна – още веднъж всеки против всеки във всяка осмица. И през есента съветското състезание стартира начисто. При нас може да се работи по сходен метод, с цел да се стигне до противоположна смяна.

Първа лига да започва през август, с цел да приключи през ноември, когато температурите към момента не водят до заледяване на тревната настилка. И време, в което ще се изиграят близо 13-15 кръга от постоянния сезон. След това срещите да не престават през март, с цел да се стигне до разделянето на две. В момента в действителност се работи по този начин, което значи, че не е нищо ново. Вместо да има междинни кръгове, мачовете ще са всяка седмица, като по този начин ще се разтегли календара, а и… кубовете няма да мрънкат, както сподели Михайлов. Последвалите срещи сред първа шестица и втора осмица, в случай че приемем, че форматът на шампионата се резервира подобен, ще се играят лятото и началото на есента. Така ще се запълни цялата календарна година със срещи по време на топлите месеци. Да, шампионатът ще трае жестоко година и половина, само че по-добре по този начин, в сравнение с да има актуалната зимна пауза в шампионата, която трае три месеца.

И още нещо – тимовете ни ще са в топ форма в края на лятото, когато шампионатът ще е в разгара си. Именно поради това отборите ни ще влизат с летящ старт за борбите в Европа, което може да е от изгода. От БФС единствено би трябвало да се посъветват с руснаците по какъв начин тъкмо да стане класирането за шампионатите в годината на смяната.

При новия формат няма да се стига до подиуми като тези в неделя на „Армията“. През февруари 2017-та изобилен снеговалеж докара до прекратяването на „Славия“ – „Лудогорец“, който даже се игра на снабдения с отопление „Васил Левски“. Подобно нещо се случи и година по-късно, само че в „Коматево“. На 26-ти февруари 2018-та „Ботев“ и „Лудогорец“ не съумяха да се изправят един против различен по стратегия поради преспите сняг. Това са единствено няколко образеца от последните две години. И всички са от първите или последните месеци на годината. Време, в което не би трябвало да се играе футбол, а да се вършат снежни индивиди. Ето за какво е добре да се намерения за формат на шампионата пролет-есен. Всичко останало е продуктово позициониране, от което почитателите не печелят, нито Цар Футбол.

Снимка БУЛФОТО
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР