Фурната е един от най-използваните електрически уреди в кухнята, но

...
Фурната е един от най-използваните електрически уреди в кухнята, но
Коментари Харесай

6 грешки, които редовно допускаме при готвенето на фурна

Фурната е един от най-използваните електрически уреди в кухнята, само че постоянно вършим ужасни неточности, когато готвим в нея. Независимо дали се употребява за загряване на авансово приготвена храна или за печене на разнообразни ястия, от време на време се позволяват непростими неточности. Ето гафовете, които всеки от нас е направил най-малко един път в живота си, до момента в който се пробва да подготви някоя рецепта на фурна.

- рядко почиствате фурната след подготвяне на храна;

- не употребявате другите стратегии при готвене;

- отваряте вратата прекомерно постоянно.

1. Използвате фурната постоянно студена или постоянно гореща

 6 неточности, които постоянно позволяваме при готвенето на фурна

Един от въпросите, които всички кулинари си задават, е би трябвало ли да се включи фурната преди печене или не? Разбира се, няма общо предписание и е належащо да регулирате температурата според от това каква храна печете. Печивата като сладкиши, самун, пица, би трябвало постоянно да се пекат в задоволително гореща фурна, до момента в който всички други храни като лазаня, картофи, зеленчуци не се нуждаят от високи температури незабавно щом се слагат във фурната.

2. Не употребявате всички функционалности на фурната

 6 неточности, които постоянно позволяваме при готвенето на фурна

Всички фурни, даже по-старите модели, имат минимум 3 функционалности: статични, вентилирани и скара, всички идеални за избран вид печене. Първият вид излъчва топлота от дъното и горната част по едно и също време, а вторият прави топлината циркулира, до момента в който третият вид се употребява за готвене. Въпреки това малко хора знаят, че би трябвало да комбинирате другите стратегии, с цел да постигнете по-добри резултати. Идеалният вид е да започнете със статичната функционалност и да завършите с вентилираната, като внимавате да намалите температурата от 10-20 градуса във втората фаза. За грил лишава единствено няколко минути, с цел да даде на храната златиста повърхнина.

3. Не оставяте изпечената храна неподвижен

 6 неточности, които постоянно позволяваме при готвенето на фурна

След като изцяло сте изпекли храната, нормално се изважда незабавно от фурната, забравяйки, че тя би трябвало да остане неподвижен за няколко минути. Температурната смяна е голяма и изключително когато става дума за квасни храни, те могат да се спаднат и да скапват формата и усета си. Идеалният вид би бил да изключите фурната преди изпичането да завърши, с цел да оставите тавата неподвижен най-малко 5 минути и по този начин ще избегнете всевъзможен тип топлинен контрастност.

4. Не почиствате фурната постоянно

 6 неточности, които постоянно позволяваме при готвенето на фурна

Една от грешките, които постоянно вършиме, когато употребявате печката, да не я почиствате постоянно, вярвайки, че можете да отложите почистването без никакви странични резултати. Истината е, че остатъците от мазнини и хранителни артикули се трансформират в черни и лепкави кори, които освен трансформират усета на храната, само че и в дълготраен проект на практика не могат да бъдат почистени и отстранени. Ето за какво, е идеално да се грижите за почистването на фурната минимум един път месечно, да се измиват решетките в съдомиялната машина, да се отстраняват остатъчните капки с добър обезмаслител. Специфичните почистващи препарати, които създават пяна, би трябвало да се употребяват единствено в най-упоритите случаи, като се обърне внимание на изплакването.

5. Отворяте вратата по време на печене

 6 неточности, които постоянно позволяваме при готвенето на фурна

Кой не е отварял вратата, до момента в който печивото е във фурната? Това е безусловно неправилен табиет, изключително когато печете десерт, а повода е доста елементарна: единствено за няколко секунди вътрешната температура на фурната коренно се трансформира, причинявайки разпадането на квасната храна. Възможно е да следим обстановката през стъклената врата, което дава опция да разгледаме печивото, без да предизвикваме намаляване на печивото ни.

6. Не употребявате задоволително масло

 6 неточности, които постоянно позволяваме при готвенето на фурна

Винаги сме вярвали, че с цел да печем храна във фурната, не се нуждаем от доста масло. Но храните като картофи и други зеленчуци би трябвало да бъдат добре омазнени, тъй че да бъдат изцяло потопени в масло, с цел да не изгорят. Идеалният вид е да потопите зеленчуците в купа с масло, преди да ги поставите в съда за готвене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР