Функционално неврологично разстройство, известно още с понятието конверзионно разстройство е

...
Функционално неврологично разстройство, известно още с понятието конверзионно разстройство е
Коментари Харесай

Функционално неврологично разстройство


Функционално неврологично разстройство, известно още с понятието конверзионно разстройство е термин описващ необятен набор от признаци, които по своя темперамент имат неврологична генеза, само че не могат да се обяснят с никакво налично неврологично или друго здравно положение. Въпреки това недоволствата провокират забележителен дистрес на засегнатите, а в някои случаи и разстройване в ежедневното им действие.

Признаците и признаците варират според от типа на функционалното неврологично разстройство и могат да имат характерен патерн. Най-често болестта визира способността за придвижване или чувствата, да вземем за пример вървене, преглъщане, гледане или слушане. Симптомите могат да варират по тежест и могат да се ускоряват и отшумяват или да са непрекъснати във времето. Въпреки всичко засегнатите не могат сами да провокират или управляват своите признаци.

Причината за появяването на функционално неврологично разстройство към момента не е известна. Симптомите могат да се предизвикат от подлежащо неврологично заболяване или да бъдат реакция на стрес или на психическа или физическа контузия, само че това не е задължителено изискване за тяхната поява. Приема се, че в основата на развиване на болестта стои нарушаване в метода, по който мозъкът действа, а не нарушаване в неговата конструкция (напр. вследствеи на инсулт, множествена склероза, зараза, контузия и др.).

Какви са признаците на болестта?

Симптомите варират според от вида функционално неврологично разстройство, само че при множеството случаи те са задоволително съществени, с цел да провокират потърсването на здравна помощ. Симптомите нормално засягат придвижванията на тялото и/или неговите сетивни усещания.

Симптоми на засягане на двигателната интензивност и функционалност включват:
Мускулна уязвимост или парализа; Абнормни придвижвания като тремор или мъчно ходене; Загуба на баланс; Трудно преглъщане или чувство за „ буца в гърлото”; Припадъци или епизоди на трептене и явна загуба на схващане (неепилептични припадъци); Епизоди на „ изключване” и липса на ответна реакция/отговор.
Симптоми, които засягат сетивните усещания могат да включват:
Изтръпване или липса на нюх в част от тялото; Говорни разстройства – муден диалект или загуба на гласа; Зрителни нарушавания като двойно виждане или слепота; Проблеми със слуха или глухота.
Каква е повода за развиване на функционално неврологично разстройство?

Точната причина към момента не е открита. Предполага се присъединяване на разнообразни мозъчни структури, участващи в контрола на придвижванията и сетивните усещания, въпреки да не се открива органична причина и заболяване, което би могло да изясни появяването на признаците. В някои случаи признаците могат да зародят ненадейно на фона на мощен стрес или прочувствена или физическа контузия.

Кои са рисковите фактори за развиване на болестта?

Наличие на неврологично заболяване като епилепсия, мигрена или двигателно разстройство; Скорошно стресово събитие, прочувствена или физическа травма; Наличие на психологично заболяване като меланхолия, тревога, дисоциативно разстройство ли избран вид личностово разстройство; Наличие на непосредствен родственик с функцинално разстройство; Евентуално - претърпяно физическо или полово принуждение или неуважение в детска възраст.
Жените са по-предразположени към появяването на функционално неврологично разстройство.

Как се слага диагнозата и какво е лекуването?

Няма характерен тест, който потвърждава съществуването на функционално неврологично разстройство. На първо място е значимо изключването на органично неврологично или друго соматично, както или психологично заболяване.

Решаващи за слагането на диагнозата са съществуването на:
Един или два признака, засягащи двигателната интензивност или сетивните усещания; Симптомите не могат да се обяснят с налично неврологично, соматично или психологично заболяване; Симптомите провокират забележителен дистрес и проблеми в обществената интензивност, работната среда и са задоволително значими, с цел да се потърси здравна помощ.

Свързани публикации.. Как паниките и стресът ни разболяват? 0 Как да си помогнем с техники от когнитивно-поведенческата терапия? Модерна логика на психиката с Анна Тодорова 0 Музикотерапията - ефикасна при фибромиалгия 0

Лечението зависи от вида на признаците и може да включи мултидисциплинарен метод с присъединяване на невролог, психиатър, физиотерапевт, логопед и така нататък

Решаващо за лечението от време на време е деликатното пояснение, че не се открива подлежащо животозастрашаващо положение. Въпреки това, защото признаците не могат да се пренебрегват удачно е провеждането на когнитивно-поведенческа терапия, физикална терапия и рехабилитация, терапия с логопед, техники за релаксация, музикотерапия, а също и внушаемост, изключително в случаите, при които има родственост.

Няма показано медикаментозно лекуване във връзка с признаците на функционалното неврологично разстройство. В някои случаи, терапия с антидепресанти е показана при съпътстваща депресивна симптоматика, при преодоляване на болката или при дефицит на сън.4695
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР