Фруктозата представлява монозахарид, който човешкото тяло може да използва за

...
Фруктозата представлява монозахарид, който човешкото тяло може да използва за
Коментари Харесай

Глюкозо-фруктозен сироп

Фруктозата съставлява монозахарид, който човешкото тяло може да употребява за сила. Наречена е и плодова захар, защото главно се съдържа в плодовете. Тя се усвоява два пъти по-бавно от глюкозата и не изисква инсулин, по тази причина може да се употребява и от диабетици. Мускулите не могат да я употребяват непосредствено и тя се обработва първо от черния дроб.

Основният източник на фруктозата в природата са медът и плодовете. За страдание в нашето съвремие те напълно не са основният ѝ източник.

Виж още: Могат ли диабетиците да ядат мед?

Днес, когато храните с рафинирани въглехидрати ни дебнат отвред, фруктозата не постъпва в тялото от естествените източници. Не се набира и от захарта /която е с 50% фруктоза/. Набавя се от така наречен глюкозо-фруктозен сироп – High fructose corn syrup /HFCS/.

От 80-те години на предишния век в производството на храни и питиета стартира осъществяването на тиха гражданска война. Производителите последователно стартират да заместват захарта в изделията с глюкозо-фруктозен сироп. През 1970 година над 80% от подсладителите, които са употребявани в Съединени американски щати, са се падали на захарта.

Употреба на глюкозо-фруктозен сироп

 Плодова захар

Глюкозо-фруктозният сироп се добива посредством развой на ензимна хидролиза на царевично нишесте и е доста богат на фруктоза. Това е калоричен подсладител, който се употребява за усилване сладостта на доста питиета и храни.

Понеже той е към 75% по-сладък от захарта, по-евтин и дълготраен, глюкозо-фруктозният сироп се употребява в редица храни и питиета. Освен способността на сиропа да усилва трайността на продуктите, той се смесва доста по-лесно с течностите и резервира своята наслада по-добре от захарта.

Съществуват няколко типа сироп, само че най-използваните в хранителната индустрия са HFCS 42 и HFCS 55. Първият съдържа към 42% фруктоза и се употребява за изработката на сладкарски произведения, а вторият е с 55% фруктоза и се употребява за изработка на безалколни питиета.

Глюкозо-фруктозния сироп спомага покафеняването на печивата, заради което се употребява в разнообразни домашни кексове, сладкиши, зърнени бисквити, бисквити и други

На процедура през днешния ден глюкозо-фруктозен сироп се съдържа във всички модифицирани храни и питиета – от кока кола до корнфлейкс и други зърнени закуски, бял самун, плодови сокове, сладоледи, кейкове, подготвени супи и редица други.

Вреди от глюкозо-фруктозен сироп

 Глюкозно-фруктозен сироп

Трапезната захар е оповестена за бяла отрова и потреблението ѝ доста понижава през последните години. За сметка на това, потреблението на фруктоза под формата на глюкозо-фруктозен сироп се е нараснала с над 2.5 пъти. Трябва да се знае, че това е рисково, тъй като прекомерната консумация на фруктоза заплашва доста здравословното положение.

Малките количества фруктоза, които се употребяват всекидневно от мед или плодове няма да навредят на здравето. Проблемът стартира, когато ежедневното количество стартира да надвишава 10% от общия калориен банкет.

В огромни количества глюкозо-фруктозен сироп освен не е диетичен, само че е и рисков за здравето. Основната причина е, че с цел да се употребява фруктозата като гориво за мускулите, тя първо би трябвало да премине за обработка през черния дроб.

Неговите благоприятни условия да се оправи с тази задача, не са толкоз огромни и когато фруктозата постъпи в по-големи количества, тя се преработва в мазнини, които покачват равнището на триглицериди в кръвта. Високите равнища триглицериди покачват риска от развиване на сърдечно-съдови проблеми, инсулинова устойчивост и диабет.

Прилики и разлики сред глюкозо-фруктозния сироп, захар и фруктоза

Разлика в структурата на молекулата на натуралната фруктоза, глюкозо-фруктозния сироп и захарта съвсем няма. Съществува разлика в количествата, времето за асимилиране от организма и наличието на други съставки.

Въпреки че глюкозо-фруктозен сироп и захарта съдържат почти идентични количества фруктоза, те не са напълно идентични. Фруктозата от сиропа се усвоява доста по-бързо. Погрешно е схващането, че глюкозо-фруктозният сироп е по-натурален и безвреден.

Основна разлика сред натуралните източници на фруктоза, захарта и глюкозо-фруктозния сироп е, че последните две доставят на организма само празни калории. Те не обезпечават минерали, витамини или други скъпи съставки – само захар.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР