Френското правителство изпълни заканата си да предприеме твърди мерки, за

...
Френското правителство изпълни заканата си да предприеме твърди мерки, за
Коментари Харесай

Стачката на петролните рафинерии във Франция продължава, правителството ще използва твърди мерки

Френското държавно управление извърши заканата си да предприеме твърди ограничения, с цел да приключи стачката на чиновниците в два енергийни концерна.

Днес обаче стачкуващите с искане за по-високи заплати взеха решение да продължат митинга, който към този момент трета седмица блокира петролни рафинерии и хранилища за горива. Резултатът е дефицит на гориво и безкрайни опашки пред бензиностанциите в страната.

Огромни опашки - такава е картината край доста бензиностанции във Франция, където са блокирани хранилища за горива и през днешния ден стачкуват шест от седемте рафинерии в страната - четири на " ТоталЕнержи " и две на " Ессо-Ексон Мобил ". Премиерът Елизабет Борн предизвести за твърди ограничения в една от фирмите, където два синдиката са приели нарастване на заплатите с 6,5% следващата година.

" Социален разговор значи да вървим напред, когато има болшинство. А предложенията на управлението на компанията не са минимални, те са обилни. Поисках от префекта да стартира, както позволява законът, рекзивиране на личен състав, необходим за действието на складовете на тази компания ", съобщи Елизабет Борн, министър председател на Франция.

Реквизиране на чиновници значи наложително връщане на работа под опасност от санкции и даже затвор. Тази мярка се сблъска със съпротивата на твърдолинейния профсъюз CGT - Обща конфедерация на труда, който заплаши да я оспори в съда. Синдикатът желае 10% нарастване на заплатите в ТоталЕнержи за тази година при към този момент получено нарастване от 3,5 на 100.

" Има пари. Правителството би трябвало да чуе, че в случай че извърши опасността за реквизиране, към нас ще се причислят и други корпорации, ще организираме това ", съобщи Оливие Матьо, член на CGT.

Заради липса на доставки през вчерашния ден 30% от бензиностанциите във Франция останаха без гориво. Другаде се извиха опашки, покачиха се и цените.

Кризата с горивата ускорява общественото напрежение и натиска върху държавното управление в интервал, когато хората така и така страдат от повишаването на живота.

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР