Френският Сенат прие днес законопроект за сигурността и борбата с

...
Френският Сенат прие днес законопроект за сигурността и борбата с
Коментари Харесай

Френският Сенат прие нов закон за борба с тероризма

Френският Сенат одобри през днешния ден законопроект за сигурността и битката с тероризма, предадоха международните организации.

Новият закон има за цел да внесе на непрекъсната основа в законодателството на Франция редица ограничения, прилагани по-рано единствено според изключителното състояние, въведено в страната през ноември 2015 година. Това би трябвало да разреши от 1 ноември да бъде анулиран специфичният режим във Франция. Законът ускорява пълномощията на префектите и чиновниците на вътрешното министерство.

Приемането на закона беше предшествано от неколкомесечни бурни диспути в двете камари на Народното събрание. Левите сили смятаха, че редица негови разпореждания подкопават демократичните свободи, а десните упорстваха, че наредбите му не са задоволителни за гарантиране на сигурността след анулацията на изключителното състояние.

Законопроектът планува в елементарното законодателство да бъдат импортирани, с някои ограничавания, изключителни пълномощия, позволяващи на управляващите да лимитират придвижването на хора, обвинени във връзки с тероризъм, и да правят обиски на имущество.

Той разрешава на управляващите да затварят места на богопоклонение, където се пропагандират екстремистки хрумвания.

На силите за сигурност се дават пълномощия да стопират хора и да ревизират тяхната идентичност в радиус от 10 километра от огромни интернационалните пристанища и летища.

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли апелите на някои критици, настояващи да бъде сезиран съдът по отношение на конституционносъобразността на закона.

"Аз от моя страна няма да взема решение да сезирам Конституционния съвет за този закон ", сподели Макрон.

Той съобщи, че ще изиска "неизменно " използване на закона, и добави, че прекалено много предходни ограничения за сигурност са станали неефективни след продължителни теоретични диспути.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР