Френският производител на автомобили Renault обяви миналата сряда, че спира

...
Френският производител на автомобили Renault обяви миналата сряда, че спира
Коментари Харесай

Трудното решение на Renault да се оттегли от Русия

Френският производител на коли Renault разгласи предходната сряда, че стопира активността си в Русия и ще се откаже от собствеността си в съветската АвтоВАЗ, където има мажоритарен дял. Това се случи след дълъг интервал на съмнение на компанията, в която френската страна има дял от 15%. Близо месец след началото на войната на Русия в Украйна, Renault остана последният огромен европейски автопроизводител, който към момента не се беше изтеглил от страната. Групата беше изправена пред мъчно решение заради огромните си вложения в Русия и значителен дял продажби на съветския пазар. Новината за отдръпването пристигна дни откакто президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани френските компании " да спрат да финансират войната ".

През последните 15 години Renault направи съществени вложения в Русия, която стана вторият ѝ максимален пазар след Франция. Автомобилната компания има контролиращ дял от 69% от съветското дружество АвтоВАЗ, което създава Лада. Миналата седмица Renault за малко възобнови интервенциите си в Русия. Те бяха прекратени заради липса на съставни елементи, откакто доста снабдители стопираха активността си там. Дни по-късно Renault още веднъж прекрати производството, този път " за неустановен интервал " и ще обмисля какво да прави с каузи си в АвтоВАЗ. Макар компанията да разгласи, че опциите остават отворени, на процедура тя стартира отдръпване от стратегическия за нея съветски пазар.
Големият съветски залог на Renault
Всичко стартира през 2007 година, когато тогавашният шеф на Renault Карлос Гон вижда вероятност в съветския пазар. Насърчена от президента Владимир Путин, през 2012 година компанията усилва собствеността си в АвтоВАЗ до надзорен дял. През миналото десетилетие това направи френската група много по-зависима от останалите ѝ съперници. За разлика от някои мултинационални компании, за които съветският пазар е пренебрежимо дребен, Renault има работна мощ от над 40 000 души в Русия и генерира 10% от приходите си в страната. Другият притежател на АвтоВАЗ с към една трета е Ростех, отбранителна и индустриална група, ръководена от дългогодишния съдружник на Путин Сергей Чемезов, който от 2014 година е глобен от Съединени американски щати.

Почти всички служащи на компанията в Русия са локални като се изключи няколко чужденци на управителни позиции като ръководителя на АвтоВАЗ Никола Мор. Заводът на АвтоВАЗ в Толиати е един от най-големите в света и е основен източник на претовареност в провинция Самара.
Реклама
Трите огромни немски производители на коли VW, Mercedes и BMW, стопираха своите интервенции в Русия в границите на дни след началото на нашествието. Общо те са продали по-малко от 300 хиляди автомобила в страната предходната година - дребната част от 13-те млн. в международен проект. Но Renault е продала над 482 хиляди автомобила в Русия през 2021 година, в това число под други марки, което е към 17% от общото ѝ произвеждане. Затова и акциите на Renault паднаха с повече от 20% след нашествието и се показват по-слабо спрямо тези на другите европейски автомобилни производители.

Renault се върна към облага едвам предходната година след две години на загуби. Сега компанията намали финансовите си вероятности, заявявайки, че чака действен марж на групата от към 3% спрямо най-малко 4% преди този момент.
Емблематичната Лада
Лада от дълго време е най-продаваната марка в Русия и съставлява над половината от продажбите на групата на Renault в страната. Сравнително ниската ѝ цена ѝ оказва помощ да задържи пазарен дял от към 20% макар засилващата се конкуренция от страна на непознати компании през последните две десетилетия. През руската ера Ладата е една от най-успешните съветски артикули за експорт, основно в страните от социалистическия блок. Продажбите в Европейски Съюз доста се свиха през последните 2 години, когато стандартите за излъчванията на транспортни средства бяха затегнати, само че продължи да се продава на външни пазари като Казахстан и Беларус. Renault планираше да върне Лада Нива назад в Западна Европа до 2025 година посредством създаването на нейна хибридна версия.

Въпреки икономическите наказания нейното търсене в Русия остава мощно. Хората с повече пари се пробват да ги вложат в жилища, а тези с по-малко - в коли, преди рублата още повече да е изгубила цената си, разяснява съветски търговец на коли пред Financial Times.
Реклама Laissez-faire
Френските компании са измежду най-големите задгранични работодатели в Русия с общо 160 хиляди локални чиновници по данни на френски източници. Производителят на храни Danone, супермаркетите Auchan, ритейл компанията Leroy Merlin и кредиторът Société Générale развиват забележителен бизнес в страната.

Френските управляващи не са оказвали напън на своите компании да напущат съветския пазар. Президентът Еманюел Макрон даже акцентира, че Западът не е във война с съветския народ. Напускането на Renault е по нейно лично предпочитание, въпреки че решението е било в съгласие с френската страната.

Макар продължаването на активността на фирмите в Русия официално да не нарушава глобите, то навлича на оставащите бизнеси публично отрицание и даже апели за протест, защото мнозина ги упрекват, че финансират страната агресор. Над 400 огромни интернационалните компании или се отдръпнаха от Русия, или понижиха активността си там, с цел да се опълчват на съветската инвазия в Украйна, а и да избегнат репутационни опасности.

Напускането на съветския пазар от фирмите евентуално ще бъде по-дълготрайно от глобите. Дори икономическите ограничавания да паднат, завръщането на вложенията в Русия ще бъде мъчно и рисковано, защото страната дълго ще продължи да се преглежда като обезсърчителен сътрудник.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Енергетика 3 Start Up 1 Войната в Украйна 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Start Up 2 Енергетика 3 Войната в Украйна Реклама Какво ще стане с АвтоВАЗВ четвъртък Русия даде обещание да помогне на най-големия си производител на коли АвтоВАЗ. Руското министерство на търговията и промишлеността съобщи, че е в непрекъснат контакт с компанията и групата Renault-Nissan. Предприемат се всички нужни дейности за връщане към стабилната работа на всички индустриални линии допустимо най-скоро, се споделя в известието, представено от Barron`s.АвтоВАЗ съобщи, че е подхванала ограничения, с цел да резервира работните места на своите чиновници. Търсят се заместители на изчезналите основни елементи, като се създават и " специфични версии " на избрани модели Лада, които да бъдат по-малко подвластни от вносни елементи. АвтоВАЗ ще остави два от заводите си - в Толиати и Ижевск - затворени до края на април, а служащите ще бъдат в отпуск. Продажбите на АвтоВАЗ са намалели с 21% на годишна база през февруари, съгласно Асоциацията на европейския бизнес.Министерството съобщи, че ще разиска с съветското държавно управление вероятностите за развиване на завода на Renault в Москва.Руската страна и локални олигарси евентуално ще заемат местата на множеството от напускащите задгранични бизнеси. Чуждестранните вложения няма скоро да се завърнат в страната и тя ще би трябвало главно да разчита на износа на първични материали, считат специалисти. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР