Френският президент Еманюел Макрон заяви, че се надява преговорите, които

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че се надява преговорите, които
Коментари Харесай

Макрон се надява да помогне за намаляване на напрежението между Ливан и страните от Залива

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че се надява договарянията, които възнамерява да организира по-късно през днешния ден в Саудитска Арабия, да оказват помощ за намаляването на напрежението сред Ливан и страните от Залива, съобщи Ройтерс.

Ливанският министър на информацията Жорж Кордахи подаде оставка през днешния ден, с цел да помогне да се постави завършек на дипломатическия спор със Саудитска Арабия, почнал след негови мнения, критикуващи ролята на Рияд във войната в Йемен. В отговор Саудитска Арабия забрани вноса от Ливан.

"Ще забележим в края на това пътешестване ", предизвести Макрон, само че акцентира, че желае да помогне за намиране на излаз от рецесията. "Надявам се идните часове да ни разрешат да реализираме прогрес ", добави той, като изрази вяра, че това ще разреши на премиера Наджиб Микати да свика държавното управление си и да продължи напред със спрелите стопански промени.

След изказванията на министъра на информацията на Ливан Саудитска Арабия изгони ливанския дипломат, забрани вноса от страната и отзова посланика си от Бейрут. Според Рияд мненията на министъра са посочили, че подкрепяното от Иран придвижване Хизбула има надзор над Ливан.

Сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран се борят от дълго време за въздействие в района, в това число в Ливан, който изправен пред тежка икономическа рецесия и се нуждае обезверено от районна и интернационална финансова поддръжка, напомня Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Макрон добави, че последният кръг на нуклеарните договаряния с Иран във Виена наподобява не е бил сполучлив. "Мисля, че е доста евентуално този кръг на договарянията, поради позициите, да не продължи в кратковременен проект ", съобщи френският президент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР