Френският президент Еманюел Макрон заяви, че офертата на Франция за

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че офертата на Франция за
Коментари Харесай

Офертата към Австралия за френски подводници все още е актуална: Макрон

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че офертата на Франция за доставка на подводници на Австралия към момента е настояща, откакто предходната година Канбера се отхвърли от договорка за подводници на стойност няколко милиарда $, предизвиквайки яростен спор, оповестява Политико.

Френското предложение " е известно и остава на масата ", съобщи Макрон пред кореспонденти в Банкок, откакто се срещна с австралийския министър-председател Антъни Албанес в границите на срещата на върха на Г-20 в Бали.

Френският президент акцентира, че подводниците ще се строят в Австралия, като означи, че този избор ще резервира " свободата и суверенитета " на Австралия. Той се опълчи на предлагането за съглашение със Съединени американски щати и Англия за доставка на нуклеарни подводници , което съгласно него рискува да усили напрежението с Китай и да направи Австралия подвластна от други страни.

" Австралийците сами би трябвало да изберат, ние сме поредни ", сподели Макрон, като означи, че за момента австралийското държавно управление не е трансформирало мнението си по въпроса.

Миналата година сред двете страни породи изострен дипломатически раздор, откакто Канбера се отхвърли от контракт за френски подводници и вместо това подписа пакт с Англия и Съединени американски щати за придобиване на кораби с нуклеарна мощ. След този ход Париж съобщи, че към този момент не се доверява на Австралия. Отношенията сред двете страни се усъвършенстваха, откакто новото австралийско държавно управление встъпи в служба тази година.

Макрон удостовери, че предлагането за подводница е било разисквано и по време на двустранна среща с Албанезе в Париж по-рано тази година.

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР