Френският президент Еманюел Макрон заяви, че очаква американският му колега

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че очаква американският му колега
Коментари Харесай

Макрон очаква Тръмп да изтегли САЩ от споразумението за ядрената програма на Иран

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че чака американският му сътрудник Доналд Тръмп да изтегли Съединените щати от съглашението за нуклеарната стратегия на Иран, съобщи Ройтерс. На конференция в края на тридневното си посещаване в Съединени американски щати Макрон посочи, че прави тази преценка въз основата на досегашните изказвания на Тръмп, само че цялостна сигурност по въпроса ще има, едвам когато американският президент разгласи своето решение на 12 май.

Еманюел Макрон акцентира, че задачата му не е да убеди Тръмп да се откаже от обещанията, дадени по време на кандидатпрезидентската му акция, нито да промени решението си.

“Опитвам се да го защитя, да потвърдя, че това съглашение има смисъл и че то е метод за управление на актуалните нуклеарни действия на Иран. Казват, че имаме разлики. В същото време обаче става дума за това да създадем дипломатическа рамка за деяние, тъй че, без значение какво решение ще бъде взето от президента Тръмп, да имаме потребен ход. Мисля, че това е нашата отговорност”, сподели френският президент.

.@realDonaldTrump warns Iran on nuclear program as @EmmanuelMacron aims to preserve pact. @MikeEmanuelFox has the story. #SpecialReporthttps://t.co/mEnH3RxNBkpic.twitter.com/UohjblTQTJ

— Fox News (@FoxNews) April 25, 2018

Най-добрият метод за деяние е дълготрайното партньорство. Ние сме съдружници и желаеме да работим дружно, разгласи по време на пресконференцията Макрон.

„ Погледнете Сирия – работихме дружно в близко съдействие и за няколко седмици създадохме дребна група. Тя включва Съединени американски щати, Франция, Англия, Йордания, Саудитска Арабия. В съгласуваност сме с турците. Сега това вършим с Германия. Имаме предпочитание за полемики с някои от непрекъснатите членове на Съвета за сигурност и някои от нашите съдружници в района. “, разяснява той.

Отвъд политиката, Макрон посочи, че с президента Тръмп имат доста слънчеви и другарски връзки, макар някои разлики по въпроси като иранското нуклеарно съглашение и Сирия.

В рамките на визитата си в Съединени американски щати през вчерашния ден френският президент държа тирада пред Конгреса, само че и пред студенти в университета “Джордж Вашингтон. Той насочи обръщение към младежите, че тяхното потомство е това, което ще се изправи пред провокации като климатичните промени и замърсяването.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР