Точно в 17:00 часа днес приключи времето, в което партии,

...
Точно в 17:00 часа днес приключи времето, в което партии,
Коментари Харесай

20 партии и 11 коалиции в битка за националния и европейския парламент

Точно в 17:00 часа през днешния ден завърши времето, в което партии, обединения и инициативни комитети имаха опция да внесат в Централната изборна комисия кандидатските си листи, както за европейските избори, по този начин и за 50-ото Народно заседание. Така дефинитивно в борбата на 9 юни за европейски и народен парламент ще се явят 20 партии и 11 обединения.

Част от политическите обединения изчакаха последния вероятен ден, с цел да записват в ЦИК описите с претенденти за изборите. От парламентарно показаните обединения през днешния ден това направиха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. При тях в борбата за Брюксел отпред на листите застават двама някогашни ръководители на Народното събрание - Росен Желязков и Никола Минчев.

За лидер по пътя към Брюксел от ГЕРБ-СДС избраха досегашния ръководител на Народното събрание - Росен Желязков.

„ Няма изненади в нашата листа, тя е постоянна, няма вътрешни несъгласия, няма да чакаме и вътрешна конкуренция, по-скоро ще чакаме доста работа ”, съобщи Росен Желязков. Той е претендент и за българския, и за европейския парламент, само че кой път ще избере, ще стане ясно след гласуването.

За първи в листата на някогашен ръководител на Народното събрание заложиха и от ПП-ДБ

„ Очевидно сътрудниците от ГЕРБ-СДС са търсили тази прилика, тъй като ние първи обявихме лидера на листата. Аз да вземем за пример вземам участие само в европейската листа и няма да вземам участие в листата за българския парламент. Смятам, че по този начин е почтено към българските гласоподаватели ”, съобщи Никола Минчев.

От ГЕРБ не виждат екзотика в това и са безапелационни, че страната има потребност от устойчиво ръководство и ясна политическа отговорност.

„ Дори и когато пристигна времето за водене на диалози за съдружно ръководство, тъй като друго ръководство не би могло да има, тогава ще се търси електоралната тежест и ясна съдружна просвета за реализиране на това, което през миналите 9 месеца на ръководство на предходния кабинет не успяхме да реализираме ”, съобщи Росен Желязков.  

„ Отговорът зависи преди всичко от резултатите на парламентарните избори ”, разяснява Никола Минчев.

Междувременно от ЦИК регистрираха, че на този стадий подготовката за изборите 2 в 1 върви по проект. А 14 май е датата, до която българите в чужбина могат да подадат заявки за гласоподаване.

„ Остават 33 дни до изборите, подготовката върви обикновено и в период. Призоваваме за една толерантна акция при спазване на положителния звук ”, съобщи заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

Утре в Централната изборна комисия ще бъде изтеглен и жребият с следващите номера на претендентите в интегралната бюлетина.

Най-интересната битка на идните изключителни парламентарни избори се обрисува в 25-и регион в София. Тук сили ще мерят главно водачи на политическите обединения. От ГЕРБ ще е Бойко Борисов, от ПП-ДБ Христо Петров, Станислав Атанасов от Движение за права и свободи. Листата на „ Възраждане ” се води от Костадин Костадинов, ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също се включва в борбата в този регион. Листата в София ще води и Слави Трифонов. Тук е и Ваня Григорова от „ Солидарна България ”.

Традиционно партийните водачи се възползват от опцията да водят две листи. Причината - като най-разпознаваеми лица ще привлекат и най-вече гласоподаватели. Бойко Борисов залага на София и Пловдив. Кирил Петков също ще се състезава в София, само че в 23 регион, а и в Перник. Делян Пеевски, с изключение на в Благоевград, този път води и листата в Кърджали.

Костадин Костадинов обичайно се състезава във Варна, само че тази година ще мери сили и в София.

И още веднъж на София залагат и Слави Трифонов, и Корнелия Нинова, като Нинова ще се състезава и в Благоевград, а Трифонов и в родния Плевен.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР