Френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни

...
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни
Коментари Харесай

Макрон не изключва изпращането на западни войски в Украйна в бъдеще

Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не трябва да се изключва в бъдеще, само че че на този стадий " няма консенсус " за сходно решение, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по формален, признат и утвърден метод. В дълготраен проект обаче нищо не трябва да се изключва. Ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че Русия няма да може да завоюва тази война ", изясни френският президент в края на интернационална конференция в поддръжка на Украйна в Париж.

Френският президент не пожела да каже повече за позицията на Франция по този въпрос, базирайки се на " стратегическа двоякост, която приема ".

" Определено не съм казвал, че Франция не поддържа това, уточни той. - Няма да способствам за двусмислието на днешните диспути, като посочвам имена. Казвам, че това беше упоменато измежду разновидностите. "

Този вид в никакъв случай до момента не е бил споменаван от Франция. В отговор на въпрос след конференцията в Елисейския замък нидерландският министър-председател Марк Рюте увери, че тематиката за изпращане на сухопътни войски не е бил включена в дневния ред.

" Много от хората, които през днешния ден споделят " в никакъв случай, в никакъв случай ", бяха същите, които преди две години споделяха " в никакъв случай танкове, в никакъв случай самолети, в никакъв случай ракети с отдалечен обхват, съобщи Макрон. - Нека бъдем задоволително смирени, с цел да признаем, че постоянно сме закъснявали с шест до дванадесет месеца. Това беше задачата на днешната полемика: всичко е допустимо, в случай че е потребно за постигането на нашата цел ".

Въпреки това френският президент напомни на съдружниците си в Украйна, че те " не са във война с съветския народ ", а че " просто не желаят да разрешат на Русия да победи в Украйна ".

Макрон разгласи също по този начин основаването на нова коалиция, отдадена на доставката на ракети със междинен и отдалечен обхват на деяние, на фона на украинските опасения по отношение на размера и графика на доставка на към този момент плануваните муниции. 

Той изброи пет " насоки за деяние ", по които има консенсус: киберзащита; взаимно произвеждане на въоръжение и муниции в Украйна; отбрана на страни, директно застрашени от нашествието в Украйна, като Молдова; " опция за поддръжка на Украйна на границата ѝ с Беларус с невоенни сили " и интервенции по разминиране.

" Убедени сме, че провалянето на Русия е от значително значение за сигурността и стабилността в Европа ", добави френският президент след дългата конференция в Елисейския замък, която стартира през вчерашния ден късно следобяд и завърши късно нощес.
Няколко страни от Европейски Съюз са подготвени да купуват муниции за Украйна
Няколко европейски страни, в това число Франция, поддържат концепцията Европейският съюз да купува муниции, създадени отвън Европа, с цел да продължи да поддържа военните старания на Киев, обявиха участниците във вчерашната конференция в поддръжка на Украйна в Париж, съобщи Франс прес.

Това предложение, инициирано от Чехия, " се радва на огромна поддръжка от няколко страни ", съобщи чешкият министър-председател Петър Фиала след конференцията, на която в Елисейския замък се събраха повече от 25 страни, съдружници на Киев.

" Това е доста мощно обръщение, което се насочва към Русия ", сподели чешкият водач, като увери, че към 15 страни са подготвени да се причислят към тази самодейност, която има за цел да отговори на дефицита на муниции, по-специално артилерийски снаряди, за Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон счита, че чешкото предложение е " в благозвучие " с досегашната политика на Европейски Съюз и разгласи, че Париж ще се причисли към него.

" Ние помолихме страните, които не са членки на Европейски Съюз, да предложат решения и по тази причина ще участваме в тази самодейност ", съобщи на конференция френският президент и добави: " Единствената цел е успеваемост ".

Нидерландският министър председател Марк Рюте съобщи, че страната му ще даде " над 100 милиона евро " за чешкия проект и че " други страни ще я последват ".

" Що се отнася до боеприпасите, има доста добра чешка самодейност за закупуване на муниции и снаряди от целия свят за Украйна ", уточни Рюте.

Той отхвърли да посочи кои страни отвън Европа може да бъдат помолени да произведат тези муниции. " Това е загадка ", сподели Рюте.

Няколко страни, в това число Франция, Германия и Италия, подписаха двустранни съглашения за сигурност с Киев през последните седмици, само че Европейски Съюз, който е дал военна помощ на стойност 28 милиарда евро от началото на войната, се затруднява да извърши уговорките си, изключително във връзка с снарядите.

Европейски Съюз си беше сложил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, само че няма да успее да я извърши.

" Трябва да признаем, че не разполагахме с този един милион. Така че това безспорно беше неблагоразумен ангажимент ", съобщи Макрон.

Португалският министър-председател Антонио Коща, който също участваше в конференцията в Париж, увери, че министрите на защитата на Европейски Съюз ще показват " в границите на идващите 10 дни съответен проект за подсилване на потенциала за поръчка на муниции в поддръжка на военните старания на украинския народ ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР