Френският президент Еманюел Макрон в речта си по случай 75-годишнината

...
Френският президент Еманюел Макрон в речта си по случай 75-годишнината
Коментари Харесай

Еманюел Макрон обясни пред Доналд Тръмп кога Америка е най-велика

Френският президент Еманюел Макрон в речта си по случай 75-годишнината на десанта в Нормандия в наличието на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп прикани в никакъв случай да не престават напъните по поддържане на съюза на свободните нации, съобщи Агенция Франс Прес.

"Никога не трябва да преставаме да поддържаме съюза на свободните нации ", сподели Макрон, давайки като образци Организация на обединените нации, НАТО и Европейски Съюз, все институции, които Тръмп постоянно подлага на критика. Трябва "отново да стигнем до значителното, още веднъж да схванем аргументите за тази ангажираност ", съобщи Макрон, който за разлика от Тръмп е последовател на мултилатерализма.

"Америка е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните полезности, които са защитавали нейните татковци създатели, когато преди близо два века и половина Франция е отишла да поддържа нейната самостоятелност ", добави френският президент на церемонията. Макрон благодари на американски ветерани, които награди с ордена на Почетния легион на гала в американското гробище в нормандското населено място Колвил сюр мер.

"Знаем какво изискуем на вас, ветераните - нашата независимост. От името на страната ни желая просто да ви кажа: благодаря ", сподели на британски Макрон, който ветераните дълго приветстваха.

Президентът Доналд Тръмп съобщи, че ветераните, които са взели участие в десанта в Нормандия на 6 юни 1944 година, са гордостта на Съединени американски щати. "Вие сте едни от най-великите американци, които ще съществуват в миналото. Вие сте гордостта на нацията. Вие сте славата на нашата Република и ви благодарим от все сърце ", съобщи Тръмп пред 60 американски ветерани, доста от които бяха в инвалидни колички.

Тръмп съобщи, че приятелите и сътрудниците на Съединени американски щати, съюзът им "е бил изкован в огъня на борбите, пробван в тестванията на войната и потвърден с даровете на мира ". "Връзката ни е нерушима ", добави президентът на Съединени американски щати.

Войниците на Съединени американски щати, които са воювали в Нормандия, "са се били не за надзор и предимство, а за свободата, демокрацията и самоуправлението ", съобщи Тръмп. "Те са били поддържани от увереността, че Америка може да направи всичко, тъй като ние сме благородна нация с благодетелен народ и се молим на обективен Бог ", добави той.

Тръмп възхвали участвалите в десанта над 130 000 бойци като "граждани на свободни и самостоятелни народи, обединени от дълга към сънародниците си и към милиони още неродени хора ".

"Преди тъкмо 75 години на тези крайбрежия, на тези скали, 10 000 души проляха кръвта си, а хиляди пожертваха живота си за своите братя, своята страна и оцеляването на свободата ", добави Тръмп.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР