Френският президент Еманюел Макрон спечели подкрепата на 25 от оставащите

...
Френският президент Еманюел Макрон спечели подкрепата на 25 от оставащите
Коментари Харесай

Идеята на Макрон за дебати за бъдещето на Европа печели подкрепа

Френският президент Еманюел Макрон завоюва поддръжката на 25 от оставащите в Европейски Съюз 27 страни за концепцията си да се провеждат демократични диспути за бъдещето на Европа тази година. Унгария и Холандия би трябвало да бъдат в допълнение убеждавани, съобщи френски формален представител.

Пламенният еврофил Макрон пристигна на власт през май м.г. с обещанието да направи европейските институции по-демократични и по-близки до хората, откакто засилващият се евроскептицизъм докара до взетото с референдум решение на Англия да напусне Европейски Съюз.

В предизборната акция той сподели, че ще прикани страните от Европейски Съюз да се съветват с жителите си в продължение на шест месеца за полагането на основите на Европа за идващите 10-15 години и с цел да се даде на европейците опцията да обсъдят въпроси по-задълбочено от референдум с отговори " да/не ".

Предложението беше всяка страна да може да реши под каква форма да протекат тези така наречен " цивилен съвещания " - парламентарни разисквания, онлайн анкети, телевизионни диспути - за да се вдъхне нов живот на плана за европейска интеграция.

След първичната песимистичност на доста страни, които също бяха заети с национални избори, Макрон в този момент е получил поддръжката на 25 страни и през април се чака в редица от тях да стартират диспути, заяви президентски консултант.

Полското държавно управление, с което Макрон е разменял остри реплики след избирането си по въпроси като върховенството на закона или имигрантските квоти, наскоро изпрати писмо, че ще се включи в самодейността, съобщи президентският консултант.

Холандия, която Париж към момента се надява да убеди, продължава да се колебае поради контузията от референдума от 2016 година за съглашението за асоцииране сред Европейски Съюз и Украйна, което холандските гласоподаватели всеобщо отхвърлиха, сподели съветникът на френския президент.

Дебатите ще се състоят преди изборите за Европейски парламент през 2019 година, които ще трансформират позициите по върховете на институциите на Европейски Съюз.

Целта на Макрон е да се избегне евроскептичните популистки партии да завоюват повече места в Народното събрание в Страсбург. Той се надява организирането на тези диспути да обезсили аргумента, че Европейски Съюз е недемократичен и непрогледен.

Преди днешната неофициална среща в Брюксел, на която държавните управления на Европейски Съюз ще обсъдят по какъв начин да запълнят провокираната от напускането на Англия празнина в идващия седемгодишен бюджет, съветникът съобщи, че Макрон ще упорства за упорит бюджет.

" Франция ще каже, че е подготвена да заплаща повече за Европа, само че при някои условия ", добави източникът.

Франция ще изиска разпределяне на средства от Европейски Съюз за по-бедните източноевропейски членки да се обвърже със спазването на избрани правила, в това число съблюдаване на върховенството на закона, сподели съветникът, очевидно имайки поради Унгария и Полша.

" Бюджетът не е просто чек, който едни от нас пишат на други. Това е споделен политически план ", сподели съветникът.

Франция ще упорства и да бъде преразгледана системата на " отстъпки " от бюджетните приноси на членките, наследена от апела на Маргарет Тачър Англия " да си получи парите назад ".

Въпреки че Англия получава най-голямата отстъпка от сумите, които заплаща на Европейски Съюз, други страни също получават някои понижения. Франция е най-големият предявител за тях, сподели съветникът.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР