Френският президент Еманюел Макрон се отправя към Вашингтон за първото

...
Френският президент Еманюел Макрон се отправя към Вашингтон за първото
Коментари Харесай

Байдън и Макрон са готови да разговарят за Украйна и търговски въпроси

Френският президент Еманюел Макрон се насочва към Вашингтон за първото държавно посещаване от президентството на Джо Байдън - възобновление на дипломатическата тържественост, която бе спряна заради пандемията от COVID-19, написа АП.

Отношенията Байдън-Макрон имаха неприятен старт . Макрон предходната година, откакто Белият дом разгласи договорка за продажба на нуклеарни подводници на Австралия, подкопавайки контракт за продажба на подводници с дизелови мотори.

Но връзките се обърнаха, откакто Макрон се обрисува като един от най-целеустремените европейски съдружници на Байдън в отговора на Запада на нашествието на Русия в Украйна . Посещението тази седмица ще включва диалози в Овалния кабинет, лъскава вечеря, конференция и други, и се случва в сериозен миг и за двамата водачи.

Лидерите имат дълъг дневен ред за срещата си в четвъртък в Белия дом , в това число нуклеарната стратегия на Иран , възходящата интензивност на Китай в Индо-Тихия океан и възходящата угриженост за сигурността и стабилността в района на Сахел в Африка, съгласно публични лица от Съединени американски щати и Франция. Но отпред и в центъра на срещата им в Овалния кабинет ще бъде войната на Русия в Украйна , защото и Байдън, и Макрон работят за поддържане на икономическа и военна поддръжка за Киев, до момента в който се пробва да отблъсне съветските сили.

Във Вашингтон републиканците са подготвени да поемат контрола над Камарата, където водачът на Републиканската партия Кевин Маккарти във вторник след среща с Байдън и други водачи от Конгреса още веднъж даде обещание, че републиканците няма да пишат " празен чек " за Украйна. От другата страна на Атлантическия океан напъните на Макрон да резервира Европа единна ще бъдат подложени на тестване от растящите разноски за поддръжка на Украйна в деветмесечната война и до момента в който Европа се бори с възходящите цени на силата , които заплашват да провалят икономическото възобновяване след пандемията.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в понеделник разказа Макрон като " динамичен водач " на най-стария съдружник на Америка , до момента в който обясняваше решението на Байдън да уважи френския президент с първото държавно посещаване от неговото президентство.

Традицията на Съединени американски щати за удостояване на задгранични държавни глави датира от Юлисис С. Грант, който е хазаин на крал Дейвид Калакауа от Кралство Хавай за вечеря с повече от 20 ястия в Белия дом, само че традицията е спряна от 2019 година заради Коронавирус -19.

" Ако погледнете какво се случва в Украйна , какво се случва в Индо Пасифика и напрежението с Китай, Франция в действителност е в центъра на всички тези неща ", сподели Кърби. " И по този начин президентът почувства, че това е тъкмо вярната и най-подходящата страна, с която да стартираме държавни визити . "

Макрон беше и изборът на републиканеца Доналд Тръмп за първия задграничен водач, почетен с държавно посещаване по време на неговия мандат. 

Говорителят на френското държавно управление Оливие Веран сподели във вторник, че второто държавно посещаване на Макрон е " мощен знак на партньорството сред Франция и Съединените щати ". Той демонстрира " доста мощни връзки " сред страните и идва в миг, в който светът е изправен пред значими интернационалните проблеми , в това число войната в Украйна, продоволствената сигурност, климата и силата, сподели той.

Веран добави, че има потребност от " наново синхронизиране " на дневния ред на Европейския съюз и Съединените щати , с цел да се изправят пред рецесии, изключително във връзка с силата и възходящите цени.

Макрон трябваше да дойде във Вашингтон във вторник вечерта преди натоварения ден със срещи и изяви във и към Вашингтон в сряда - в това число посещаване в централата на НАСА с вицепрезидента Камала Харис и диалози с представители на администрацията на Байдън по отношение на нуклеарната сила.

В четвъртък Макрон ще има персонална среща с Байдън, последвана от взаимна конференция и визити в Държавния департамент и Капитолийския рид, преди Макрон и брачната половинка му Брижит Макрон да бъдат почетени на държавнатвечеря. Носителят на Грами Джон Батист ще обезпечи заниманието. Белият дом се приготвя от дни за идването на Макрон , разпъвайки огромна шатра за тържествата на Южната ливада и украсявайки осветителни стълбове, граничещи с комплекса на Белия дом, с френски флагове.

Макрон ще се насочи към Ню Орлиънс в петък, където би трябвало да разгласи проекти за разширение на стратегиите за подкрепяне на образованието по френски език в учебните заведения в Съединени американски щати , съгласно френски публични лица.

Въпреки всичко това към момента има зони на напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Франция .

Байдън се отдръпна от приемането на апелите на Макрон към Украйна да възобнови мирните договаряния с Русия , нещо, което Байдън неведнъж е казвал, че е решение само в ръцете на управлението на Украйна.

Може би по-належащи са разликите, които френските и други водачи на Европейския съюз повдигнаха по отношение на Закона за понижаване на инфлацията на Байдън , огромно законодателство, признато през август, което включва исторически разноски за климатични и енергийни начинания. Макрон и други водачи бяха раздразнени от наредба в законопроекта, която дава данъчни заеми на потребителите, които купуват електрически транспортни средства, създадени в Северна Америка.

Френският президент, излагайки своите причини против дотациите, ще подчертае, че е от решаващо значение " Европа, като Съединени американски щати, да излезе по-силна... не по-слаба ", когато светът излезе от паниката на пандемията и съветската инвазия в Украйна, съгласно почитан чиновник на френското държавно управление.

Макрон по-рано този месец сподели, че дотациите могат да повлияят на " равните условия " в търговията с Европейски Съюз и назова аспекти на законодателството на Байдън " вражески ".

Междувременно Белият дом възнамерява да се противостои на изказванията, че законодателството оказва помощ доста на Съединени американски щати да посрещнат световните старания за ограничение на изменението на климата. Президентът и неговите помощници също по този начин ще опитат да впечатлят французите, че законодателството също ще сътвори нови благоприятни условия за френските компании и други в Европа, съгласно почитан чиновник на администрацията на Байдън.

Посещението на Макрон е към 14 месеца откакто връзките доближиха най-ниската си точка , откакто Съединени американски щати оповестиха договорката си за продажба на нуклеарни подводници на Австралия.

След оповестяването на договорката, която беше контрактувана скрито, Франция отзова за малко своя дипломат във Вашингтон. Няколко седмици по-късно Макрон се срещна с Байдън в Рим преди срещата на върха на Групата на 20-те, където президентът на Съединени американски щати се опита да поправи нещата, като призна, че администрацията му е била " тромава " в метода, по който се е справила с казуса.

Посещението на Макрон с Харис в централата на НАСА в сряда ще предложи на двете страни късмет да подчертаят съдействието си в космоса.

През юни Франция подписа Споразуменията Артемида , проект за галактическо съдействие в поддръжка на проектите на НАСА за връщане на хората на Луната до 2024 година и за пускане на историческа човешка задача до Марс .

Същия месец Съединени американски щати се причислиха към френска самодейност за създаване на нови принадлежности за адаптиране към изменението на климата, Space for Climate Observatory.
 Европейски Съюз упорства за бърза промяна на американския закон за зелените дотации
Европейски Съюз упорства за бърза промяна на американския закон за зелените дотации

Назрява изострен спор от двете страни на Атлантика
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР