Френският президент Еманюел Макрон получи съгласие от Чехия и Словакия

...
Френският президент Еманюел Макрон получи съгласие от Чехия и Словакия
Коментари Харесай

Сделката на Макрон с Източна Европа и как успя да скара Вишеградската четворка

Френският президент Еманюел Макрон получи единодушие от Чехия и Словакия за проверка на европейската инструкция за командированите служащи. Така за първи път прословутото единение на Вишеградската група беше разрушено, защото Полша и Унгария са твърди съперници на самодейността на Макрон да се постави преграда пред по-евтината работна ръка от Източна Европа, която има свободен достъп до западния пазар на труда.

На четиристранна среща в Залцбург, където Макрон бе подсилен от австрийския канцлер Кристиан Керн, чешкият министър председател Бохуслав Соботка и словашкият му сътрудник Роберт Фицо дадоха кардинално единодушие да се промени европейското законодателство, позволяващо на служащи от Източна Европа да се командироват за две години в западни компании, само че фирмите-изпращачи да не престават да заплащат обществените им осигуровки в своите страни, където са по-ниски. Това положение Франция и Австрия дефинират като "социален дъмпинг ", подсети парижкият в. "Монд ".

Чехия и Словакия постоянно са се противопоставяли на проверка на директивата и в този момент за първи път одобриха "да обсъдят намирането на съглашение до октомври ", както сподели чешкият министър председател социалдемократ Бохуслав Соботка. "Близо сме до съглашение ", добави словашкият му сътрудник Роберт Фицо.

Еманюел Макрон ще сложи същия въпрос през днешния ден в Румъния, а по здрач и в България, където също ще желае единодушие от двете страни да одобряват ограничавания за техните командировани служащи във Франция и други западни страни.

Френският президент желае да се понижи от две на една година срокът на командироване по обществените стандарти на изпращащата страна, след което осигуровките да се заплащат в приемащата страна по нейните нормативи. Това би понижило интереса на западни компании да търсят по-евтина работна ръка на изток в Европейски Съюз.

Конкретен текст на съглашение ще бъде разискван на Съвета на министрите на труда и обществените грижи на Европейски Съюз, който ще се състои на 23 октомври.

Макрон умишлено пропусна Будапеща и Варшава в първото си турне в Централна и Иточна Европа, тъй като не чака "добра воля ", каквато срещна от страна на Чехия и Словакия и каквато евентуално ще получи от Румъния и България.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР