Френският президент Еманюел Макрон поиска България да подкрепи промените в

...
Френският президент Еманюел Макрон поиска България да подкрепи промените в
Коментари Харесай

Макрон иска да спрем командироването на български работници във Франция

Френският президент Еманюел Макрон изиска България да поддържа измененията в Директивата за командироването на служащи по време на срещата си с президента Румен Радев в двореца " Евксиноград " във Варна. Благодарение на сегашната система доста български служащи живеят и работят във Франция, само че се водят командировани краткотрайно там от българския си шеф. Това са най-много водачи на ТИР-ове и строители.

От конференцията не стана ясно дали България е приела настояването на Макрон.

Според френския президент " има съвпадане " на мненията за промяна на директивата. Макрон даже благодари на Радев за това, че ясно се разгласи против обществения и данъчен дъмпинг.

Радев обаче обвърза в изказването си директивата за командироването със заплатите на работещите във френски компании у нас и изиска възнагражденията на българите да са равни с тези на французите. Освен това той акцентира, че въпросът е от компетентността на българското държавно управление, а не негова.

" Споделих загрижеността на господин Макрон по отношение на директивата за командироване на служащи. Този проблем е от компетенцията на българското държавно управление, само че България е срещу измамите със обществени осигуровки и заобикалянето на разпоредбите. Затова би трябвало да има засилено съдействие на обществените служби и по-силен надзор.

Споделям нуждата от нормативни промени, които да резервират правата на служащите, да подобрят изискванията на труд и да водят до по-висок витален стандарт, само че въпросът за обществените права не се изчерпва единствено с директивата за командироване на служащи. Налице са и редица проблеми, като данъчен, корпоративен дъмпинг, както е налице и неколкократно по-ниско възнаграждение на служащите от новите страни членки в клонове на предприятия, банки и търговски вериги в съпоставяне със заплащането на техните сътрудници от старите страни членки за същото количество и качество на труда. Затова е нужен сложен метод към тези сложни проблеми, който да води до устойчиви, трайни решения ", съобщи Радев.

Президентът обвърза директивата за командировките и с кохезионната политика на Европейския съюз. Франция упорства внезапно да бъдат понижени парите за доближаване сред най-бедните и най-богатите страни, които са главните европейски пари, които идват в България.

Сама по себе си България не е проблем за френския трудов пазар, тъй като служащите ни там са относително малко спрямо полските и румънските. Решението за директивата обаче би трябвало да бъде взето с квалифицирано болшинство. Затова гласът на България може да се окаже решителен. Досега България беше в лагера, предвождан от Полша, който упорства системата да остане каквато е в този момент.

Макрон обаче остро атакува Полша с думите, че тя " не е страната, която обрисува посоката, по която се развива Европа ".

" Обратото - Полша върви против европейските ползи. Неотдавна Европейската комисия образува санкционно производсто против Полша. Тя няма никакво отношение към посоката, в която върви Европейски Съюз. Полша се употребява от структурните фондове на Европа. Европа е пространство, което се сътвори на основа полезности и убеждения на членовете, а Полша ги нарушава. С изказването, което направи министър-председателят се позволи нова неточност в тактиката на Полша. Тя изостава от Европа. Съжалявам за тази позиция, само че полският народ заслужава доста повече. Полският министър председател и държавно управление не могат да убедят полския народ, че е по-добре да бъдат по-зле заплащани. Смисълът е да подобрим изискванията на живот на нашите жители. В това е смисълът на Европа.

Аз не мисля, че позицията на полския министър-председател по някакъв метод може да сложи в заплаха реализирането на този план (за промени в директивата - бел. ред.), тъй като промяната на директивата ще се реализира с квалифицирано болшинство. Онзи ден член на Вишеградската група отбрани промяната. Това ми дава вярата, че ще съумея да убедя в нуждата от промяна. Разговорите с президента Радев ми носят доста доверие в тази тенденция. Не мисля, че мнението на полския министър-председател може да се отрази негативно. Напротив - това ме убеждава какъв брой е належащо да помислим за промяната на Европа. Полските водачи нямат упоритостта, пробват се да разрушат полезностите на Европейския съюз, не смеят да вървят напред. Това ме убеждава още повече какъв брой мощ има в моя план и ми дава вяра, че той ще бъде осъществен ", съобщи Макрон.

В този миг Радев се включи, с цел да акцентира, че нормативните промени би трябвало да се създадат " по този начин, че да сплотяват, а не да разделят Европа, да не уронват главния принцип за четирите свободи в единния европейски пазар и да търсят баланс сред ползите на старите и новите страни членки ".

Акцентът съгласно мен би трябвало да бъде в инвестиционна, кохезионна политика, трайно устойчива във времето, която да сближава остарели с нови членки във връзка с възнаграждение и витален стандарт. Това ще бъде трайното решение на казуса, съобщи още българският президент.

Радев и Макрон споделиха още, че са обсъждали още две тематики. Едната е общата европейска защита, другата е Шенген. От думите на двамата президенти не стана ясно дали поддръжката за Франция за приемането ни в Шенген е обвързано с директивата за командировките.

" Всички сме съгласни, че България е изпълнила напълно критериите. Моето предпочитание е да бъдат преразгледани првилата и България да взе участие пълноправно в полемиките за прераглеждането им ", сподели Макрон.

Той сподели още, че са разгледали вероятностите за присъединението на Западните Балкани и че споделя мнението на Радев за интеграцията им в Европейски Съюз.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР