Френският президент Еманюел Макрон отхвърли предложението за оставка на своя

...
Френският президент Еманюел Макрон отхвърли предложението за оставка на своя
Коментари Харесай

Премиерът на Франция подаде оставка, Макрон я отхвърля

Френският президент Еманюел Макрон отхвърли предлагането за оставка на своя министър-председател преди диалозите с опозицията, целящи да сложат завършек на безизходицата, провокирана от неуспеха му да обезпечи болшинство на парламентарните избори.

Макрон трябваше да одобри водача на крайната десница Марин Льо Пен и шефовете на други политически партии за редки диалози в Елисейския замък, до момента в който търси решения на невижданата обстановка, която рискува да потопи втория му мандат в рецесия два месеца след началото му.

От Елисейския замък оповестиха, че френският министър-председател Елизабет Борн, упреквана от някои анализатори, че е управлявала неубедителната акция, е предложила оставката си на Макрон, само че президентът я е отхвърлил, оповестява Агенция Франс Прес.

Макрон счита, че държавното управление би трябвало " да остане на работа и да работи " и в този момент президентът ще търси " градивни решения " на политическата невъзможност в диалози с опозиционните партии, съобщи президентски чиновник, който помоли да не бъде назоваван. Макрон ще стартира през днешния ден с диалог с Кристиан Жакоб, началник на обичайна десница " Републиканците " (LR) - партия, която през последните месеци е в крах, само че която в този момент може да бъде ухажвана от президента, с цел да му обезпечи болшинство. Лидерите на Социалистическата партия Оливие Фор и на Комунистическата партия Фабиен Русел - членове на левия алианс NUPES - също ще се срещнат с Макрон, макар че не е планувано това да направи водачът на твърдата левица Жан-Люк Меленшон. А в една рядка среща Макрон ще одобри в 17:30 ч. парижко време (15:30 ч. по Гринуич) Льо Пен, своя противник на президентските избори и водач на крайнодясното Национално обединяване (RN).

Целта е да се " изградят решения в услуга на французите " в миг, когато няма " различно болшинство " на това на ръководещия алианс на Макрон, обявиха от Елисейския замък.

Възраждаща се съпротива

Макар че обединението на Макрон " Заедно “ остава най-голямата партия след изборите за Национално заседание в неделя, на нея не ѝ доближиха десетки места, с цел да резервира безспорното болшинство, с което се ползваше през последните пет години. Меленшон и Льо Пен реализираха огромни триумфи, което ги остави като съществени играчи в новия парламент. Алиансът " Заедно " на Макрон завоюва 244 места, което е много по-малко от нужните 289 места за общо болшинство, при ниска изборна интензивност, която докара до 53,77% въздържали се. Според данни на вътрешното министерство на изборите NUPES се е трансформирала в съществена опозиционна мощ дружно със своите съдружници, които получиха 137 места. Но наподобява малко евентуално обединението на социалистите, комунистите, зелените и твърдолявата партия " Непреклонна Франция " да успее да резервира обща позиция в законодателния орган.

Междувременно крайната десница под управлението на Льо Пен означи най-хубавото законодателно показване в своята история, като се трансформира в най-силната обособена опозиционна партия с 89 места, спрямо осем в отиващата си камара. Уверената Льо Пен съобщи, че нейната партия ще изиска да оглави авторитетната финансова комисия на Националното заседание, каквато е традицията за най-голямата опозиционна партия.

Меленшон съобщи, че ще внесе избор на съмнение против Борн при започване на юли, когато тя би трябвало да изложи политическите си цели за идващите пет години.

Дори в случай че Борн към този момент остане на поста си, на хоризонта се обрисуват разтърсвания в кабинета. Министрите на опазването на здравето и околната среда на Макрон бяха победени и по традиция ще би трябвало да подадат оставка, както и ръководителят на Народното събрание и ръководителят на парламентарната група на Макрон.

" Какво в този момент? "

Възможностите, с които разполага Макрон, варират от блян към образуване на нов съдружен съюз, приемане на законодателство въз основа на ad hoc съглашения или даже привикване на нови избори. Един от разновидностите е съюз с Републиканската партия, която има 61 депутати. Но ръководителят на ЛП Жакоб упорства, че партията му има намерение да " остане в съпротива ".

" Какво може да направи той (Макрон) в този момент? ", гласи заглавието във вестник „ Ле Паризиен “. " Макрон в невъзможност ", добавя „ Фигаро “.

Макрон се надяваше да означи втория си мандат с амбициозна стратегия за понижаване на налозите, промяна на обществената система и повишение на пенсионната възраст. Сега всичко това е под въпрос. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР