Френският президент Еманюел Макрон направи сериозен завой в говоренето си

...
Френският президент Еманюел Макрон направи сериозен завой в говоренето си
Коментари Харесай

Макрон вбеси Запада: Заговори за гаранции за сигурността на Русия

Френският президент Еманюел Макрон направи сериозен завой в говоренето си във връзка с войната в Украйна. В изявление за френската телевизия Те Еф 1 Макрон в събота той разгласи, че Европа би трябвало да приготви бъдещата си архитектура на сигурността и също по този начин да обмисли " по какъв начин да даде гаранции за сигурността на Русия " в деня, в който тя се върне на масата за договаряния.

Думите му бяха отхвърлени от политици от ръководещата в Германия коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи и провокираха остри реакции в Украйна и балтийските страни, предаде ДПА. Експертът по външната политика на Социалдемократическата партия Нилс Шмид сподели през вчерашния ден пред немския вестник " Велт ", че думите на Макрон са изненадващи:

" НАТО в никакъв случай не е заплашвала Русия, а е основала обща рамка по въпросите на сигурността посредством Основополагащия акт НАТО-Русия. Сега въпросът е за гарантиране на европейската сигурност по отношение на и против Русия, и до момента в който Русия преследва империалистическа външна политика, общоевропейски кротичък ред с присъединяване ѝ не е вероятен ".

На собствен ред външнополитическият специалист на Свободните демократи Улрих Лехте похвали дипломатическите старания на Макрон и ги дефинира като добра самодейност, само че посочи, че " готовността на Русия и Украйна е основното изискване за такива преговори и че " експанзията постоянно е идвала от Москва ".

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк съобщи, че светът се нуждае от гаранции за сигурността от Русия, а не противоположното.

" Цивилизованият свят има потребност от " гаранции за сигурността " против безчовечен планове от следпутинова Русия ", написа нощес той в Twitter.

Секретарят на украинския Национален съвет за сигурност и защита Олексий Данилов написа в обществената мрежа, че " денуклеаризирана и демилитаризирана " Русия би била най-хубавата гаранция за мира освен за Украйна, само че и за света.

" Някой желае да обезпечава гаранции за сигурността за страна терорист и палач? Вместо Нюрнберг - да подпишем съглашение с Русия и да си стиснем ръцете? ", написа Данилов. 

Изказването на Макрон провокира рецензия и в някои от балтийските страни, които имат граница с Русия и я възприемат като възходяща опасност.

Бившият министър председател на Финландия Александър Стуб разяснява, че е " фундаментално несъгласен " с френския президент. По думите му единствените гаранции за сигурността са всъщност неруски. 

" Русия първо би трябвало да подсигурява, че няма да атакува други страни ", написа той в Twitter. 

Бившият литовски външен министър Линас Линкевичус съобщи, че Русия разполага с гаранции за сигурността, стига да не " атакува, анексира или окупира " съседите си. В Twitter той написа, че  " в случай че някой желае да сътвори нова архитектура на сигурността, която разрешава на терористична страна да продължи да ползва методите си за заплашване, той би трябвало да намерения отново, това няма да стане ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР