Френският президент Еманюел Макрон искаше да затвърди наследството си и

...
Френският президент Еманюел Макрон искаше да затвърди наследството си и
Коментари Харесай

Макрон се противопоставя на правописа, включващ пола, докато открива езиков музей

Френският президент Еманюел Макрон искаше да затвърди наследството си и да се изправи против политически съперници с откриването в понеделник на монумент на френския език надълбоко в крайнодесния център.

Макрон употребява случая, с цел да влезе в спор за културна война, подкрепяйки десния законопроект за възбрана на потреблението на „ приобщаващ език “ – известна наклонност за потребление както на мъжки, по този начин и на женски версии на думите при писане.

Франция би трябвало „ да не се поддава на стилните трендове “, сподели той при откриването на Cite Internationale de la Langue Francaise единствено часове преди Сенатът да разиска оферти закон.

Съвременните френски президенти обичат културния „ популярен план “ – - величествен монумент, който да " задраска " името им в историята, както някогашният водач Франсоа Митеран се изрази през 80-те години на предишния век.

Нов музей във Франция изследва богатото разнообразие на френския език

Митеран беше разпален и спорен строител на завещание, преобразувайки музея Лувър със стъклена пирамида и издигайки голямата Опера Бастилията и Националната библиотека.

Жорж Помпиду построи прочут музей на модерното изкуство в Париж, а Жак Ширак сътвори Quai Branly световен културен музей на брега на Сена.

Практиката излезе от мода през този век, само че беше обновена от Макрон, който към този момент се оглеждаше за рушащо се палат в дребното градче Вилер-Котере, до момента в който към момента беше претендент за президент през 2017 година

Той е управлявал обновяването на ренесансовия палат, приключен през 1539 година при крал Франсоа I, и превръщането му в интернационален център за френски език.

Той се надява да притегли 200 000 гости годишно в огромната си библиотека (пълна с поддържана от AI машина за предложения), интерактивни експонати и културни събития.

Може би напълно подходящо, уебсайтът наподобява несъмнено безразличен от качеството на своите британски преводи, описвайки замъка като „ високо място на френската история и архитектура “. < h2> „ Най-голямото благосъстояние “

Франция от дълго време се тревожи за ерозията на езика си под британската офанзива, като нейната вековна Френска академия постоянно се наскърбява от навлизането на изречения от „ drive-in “ до „ fashionista " и " hashtag ".

Последният му боязън е въздействието на въодушевената от Съединени американски щати джендър политика.

" Включителното " писане включва писане на мъжки и женски форми на думи, разграничени с точки - да вземем за пример " francais. e.s ".

Предложеният закон, който се разисква от Сената по-късно в понеделник, ще забрани сходни изречения в образованието и всички публични текстове, от трудови контракти до правосъдни документи до управления с указания.

Макрон наподобява подкрепящ, като сподели: „ На този език, неутралната форма се дава от мъжки жанр. Не е нужно да прибавяме точки в средата на думите, с цел да ги разберем по-добре. "

Крайнодясна цитадела

Като роден град на Александър Дюма, Вилер-Котере е подобаващ избор за музея. Авторът на " Тримата мускетари " и " Граф Монте Кристо " даже е ходил на уроци по притежаване на мечове в замъка.

Но има и политика.

Градът с 10 000 души, към 80 километра (50 мили) от Париж, се намира надълбоко в североизточната част на Франция, където затварянето на заводи и високата безработица трансфораха района в крайнодясна цитадела.

„ Във време, когато раздялите се завръщат и омразата се възражда... френският език е цимент “, сподели Макрон.

Музеят акцентира, че Франция не е най-населената франкофонска страна – тази премия отива при Демократична република Конго с нейните 100 милиона жители.

Замъкът ще бъде хазаин на 19-ата среща на върха на франкофонския свят идната година, на която са поканени към 88 водачи.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР