Френският президент Еманюел Макрон и неговите съюзници вчера загубиха абсолютното

...
Френският президент Еманюел Макрон и неговите съюзници вчера загубиха абсолютното
Коментари Харесай

Окончателно: Макрон загуби абсолютното си. Какви са сценариите?

Френският президент Еманюел Макрон и неговите съдружници през вчерашния ден изгубиха безспорното си болшинство в Народното събрание, а с това и контрола върху дневния ред на промените, което съставлява съкрушителна развръзка за наскоро избрания отново държавен глава. Във Франция няма открит сюжет за това по какъв начин ще се развият нещата оттук насетне, а Макрон и центристкият му блок в Народното събрание търсят излаз от обстановката, с цел да избегнат блокиране на работата на държавното управление. Ето някои вероятни разновидности:

КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ

Тази форма на ръководство господства по времето на Третата и Четвъртата френска република, само че тогавашните обединения са толкоз нестабилни, че неведнъж държавните управления просъществуват едвам по няколко месеца.

Според някои наблюдаващи тези турбуленции даже са довели до провалянето на Франция от нацистка Германия при започване на Втората международна война през 1939 година По това време Франция е неподготвена и заради това водачът на Франция след войната Шарл де Гол предлага нова Конституция на Петата република, която дава необятни пълномощия на президентската власт и планува система от два тура, която има за цел да обезпечи на президента мощно болшинство.

В резултат на всичко това построяването на обединения не е особено за следвоенната политика във Франция и политическата класа има прекомерно малко опит и обичаи в построяването на консенсус за разлика от други страни като Нидерландия и Германия.

Макрон може към момента да опита да се обърне към консервативната партия " Републиканците " - единствената политическа конструкция от мейнстрийма с задоволително депутати, чиято поддръжка би му помогнала да премине прага от 289 гласа, нужните за безусловно болшинство. " Ройтерс " научи от държавен източник, че предходната седмица Макрон тихомълком се е обърнал към ръководителя на Сената Жерар Ларше, който е деец от " Републиканците ", и това дава съображение да се допусне, че президентът прокарва пътя за сходен сюжет. Вчера обаче високопоставени представители и на консервативната партия бързо попариха очакванията за съставянето на публична коалиция.

СПОРАЗУМЕНИЕ ВЪЗ ОСНОВА НА ВЗАИМНА ИЗГОДА

Ако образуването на коалиция се окаже невероятно, на президента може да се наложи да подписа съглашение, учредено на взаимна полза.

Досега единствено един път в историята на Петата република се е налагало държавен глава с държавно управление на малцинството да договаря за сходна договорка. През 1988 година президентът социалист Франсоа Митеран не съумя да си обезпечи безусловно болшинство и през идващите пет години трябваше да търси компромис с останалите партии – от време на време с дясноцентристки, различен път - с в миналото мощната комунистическа партия. Тогава бяха признати, въпреки и единствено с няколко спомагателни гласа, значими законодателни актове като да вземем за пример въвеждането на налози, с които да се подкрепи набирането на средства за обществено подкрепяне, настоящи и до през днешния ден.

Партия " Републиканците " - на някогашните президенти Никола Саркози и Жак Ширак - биха били очевидният сътрудник, изключително във връзка с икономическата политика. Същите високопоставени представители на " Републиканците ", които отхвърлиха вероятността за коалиция, споделиха, че тяхната партия ще бъде отворена към поддръжка за избрани закони при всяко настрана гласоподаване. " Ако някои законопроекти са в вярната посока, явно " Републиканците " ще ги поддържат, само че няма да има какъвто и да е съюз с Макрон ", сподели Сесил Рише, заместник-председателка на партията.

Говорителката на държавното управление на Макрон Оливия Грегоар съобщи, че кабинетът ще се обърне към умерените гласове от левицата и десницата.

Освен това източници близки до Макрон показват, че " Републиканците " може в даден миг да се разделят на две, в случай че някои депутати бъдат уверени да дезертират в президентския блок " Заедно! ". И при двата сюжета, които допускат поддръжка от консерваторите, позицията на премиера Елизабет Борн, която е технократ и произлиза от левицата, става още по-рискована.

ХАОС

Ако френските партии не съумеят да реализират единодушие, блокирането на работата на Народното събрание е обезпечено. Правителство на малцинството ще има само лимитирана административна власт и може даже да не бъде в положение да одобри бюджета в края на годината.

В качеството си на президент Макрон има пълномощието да свика предварителни избори във всеки един миг. Възможно е той да поеме този риск след нескончаем интервал на блокаж. Няма гаранция обаче, че ще получи болшинство при повторни избори.

Жак Ширак претърпя паметна загуба на болшинството, откакто през 1997 година свика предварителни избори, които си мислеше, че ще завоюва. Това докара до интервал на общуване с ново болшинство, водено от социалистите, и той загуби безусловно всички лостове на властта.

При липса на задоволително гласове Макрон няма да може да свика нови избори преди идната година. Призивите за институционални промени и вероятно даже за оставка на Макрон, сигурно ще се засилят, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР