Френският министър на висшето образование предизвика реакция от страна на

...
Френският министър на висшето образование предизвика реакция от страна на
Коментари Харесай

Френски министър предупреждава за ислямо-левичарството в университетите

Френският министър на висшето обучение провокира реакция от страна на ръководителите на университетите, откакто предизвести за разпространяването на " ислямо-левицата " в университетските институции на страната , оповестява Агенция Франс Прес.

Терминът " ислямо-левичарство " нормално се употребява във Франция от крайнодесни политици , с цел да дискредитира левите съперници с обвинявания, че са слепи за заплахите от ислямисткия екстремизъм и прекомерно обезпокоени от расизма и идентичността.

" Мисля, че ислямо-левицата разяждат нашето общество като цяло, а университетите не са ваксинирани и са част от нашето общество ", съобщи министърът на висшето обучение Фредерик Видал пред C-News в неделя.

Коментарите са на фона на противоречивия спор във Франция за това, което президентът Еманюел Макрон дефинира като " ислямистки фракционизъм ", в който се твърди, че ислямистите заобикалят френските закони и подклаждат терористични офанзиви в затворени мюсюлмански общности .

във вторник, който ще разшири пълномощията на страната да затвори религиозните групи, за които се счита, че са екстремистки.
 Френските депутати поддържаха закона за републиканските правила
Френските депутати поддържаха закона за републиканските правила

Засилват битката с ислямисткия радикализъм и строги санкции за подбудителство на ненавист в обществените мрежи

Наскоро Макрон бе упрекнат от критиците, че се поддава на крайната десница преди президентските избори през идната година, което съгласно социологическите изследвания може да бъде повтаряне на дуела му през 2017 година с водача на националния отпор против имиграцията Марин льо Пен.

Вътрешният министър Джералд Дарманин провокира безпокойствие в ръководещата центристка партия предишния четвъртък, откакто упрекна Льо Пен в " мекост " във връзка с исляма по време на ефирен спор.

В отговор на мненията на Видал, Конференцията на университетските ръководители (CPU) излезе с изказване, в което изрази " шока си от следващата стерилна дискусия по въпроса за " ислямо-левичарството " в университетите . "

Миналият октомври министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер също предизвести, че " ислямо-левицата " " опустошава " френските университетски среди .

Групата на CPU, която съставлява ръководителите на френски университети, осъди потреблението на неприятно дефинираното определение, което би трябвало да бъде оставен на крайната десница, " която го разпространява ".

Видал също по този начин разгласи, че ще подреди следствие на казуса с откриватели , " разглеждащи всичко през призмата на желанието за заличаване и разделяне ", които съгласно нея са фокусирани върху колониализма и расата .
 Нападнаха статуята на Жан-Батист Колбер в Париж
Нападнаха статуята на Жан-Батист Колбер в Париж

" И през днешния ден усещаме какви добрини е сторил за кралството министър Колбер ", написа Волтер през 1751 година

Въпросът е една от най-популярните тематики в Twitter във вторник , като доста професори и откриватели са възмутени от вероятността за следствие, което може да ограничи академичната независимост .

Помолена да разяснява в допълнение в Народното събрание във вторник, Видал сподели, че следствието ще дефинира " какво е академично проучване и какво е активизъм и мнение ".

Движенията против расизма през последната година, като Black Lives Matter, които резонираха във Франция от Съединени американски щати, доведоха до опасения, че страната внася американска расова и политическа еднаквост , което от време на време се осмива.

Ново потомство по-млади френски деятели стават все по-напористи за казуса с расизма във Франция и наследството на колониалното минало на страната в Африка и Близкия изток.

И Макрон, и министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер се изрекоха за заплахата да се съсредоточат върху расата и дискриминирането , което съгласно тях основава разделяне сред общностите и подкопава основополагащия блян на Франция за обединено общество.

Маме-Фату Нианг, негър учен, който учи раса и еднаквост във Франция, осъди препоръчаното от Видал следствие, което съгласно нея ще сложи под неправдив надзор тези, които учат колониализма и расизма. Пишейки в Twitter, тя сподели, че " откривателите на малцинствата са били считани за деятели през вековете ".

Съобщението на Видал беше добре признато от десните политици, които споделят нейните опасения. Няколко депутати от дясната републиканска партия желаеха парламентарно следствие през ноември предходната година за това, което те нарекоха " идеологически интелектуални изстъпления в университетите ".

Един от тях, Жулиен Обер, излезе с изказване, " приветствайки " мненията на Видал.

Някои френски учени са образували група, известна като " Обсерватория за деколониализъм и идеологии на идентичността ", с цел да се опълчват на това, което те считат за вреден фокус върху расата, идентичността и колониалната история в университетските среди .
 Кой изостави Франция в сложен миг?
Кой изостави Франция в сложен миг?

Англо-журналисти предумишлено омаловажават многовековната френска световна държава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР