Френският институт за океанографски изследвания на морето IFREMER изпрати кораб,

...
Френският институт за океанографски изследвания на морето IFREMER изпрати кораб,
Коментари Харесай

И Франция ще дири изчезналата в Атлантическия океан подводница

Френският институт за океанографски проучвания на морето IFREMER изпрати транспортен съд, който да помогне в издирването на подводница, изчезнала в Атлантическия океан по време на гмуркане към останките на " Титаник ", заяви BFMTV във вторник.

Държавният секретар по морските въпроси на френското държавно управление Ерве Бервил съобщи във вторник, че Френският институт за океанографски проучвания за развиването на морето, IFREMER, е изпратил собствен транспортен съд, оборудван с дълбоководен подводен робот, с цел да помогне в търсенето. Очаква се корабът " Аталант " да дойде в региона на издирването към 21:00 ч. българско време в сряда.

Телевизионната и радиокорпорация Би Би Си оповестява, че в издирването на изчезналия плавателен съд участват и американски и канадски кораби и самолети. Бреговата защита на Бостън, която управлява издирването, е изпратила два самолета C-130 Hercules в региона на търсене, към които са се включили канадски C-130 Hercules и Boeing P-8 Poseidon, оборудван с подводен сонар. Решено е също по този начин да се употребяват хидроакустични буйове в зоната на търсене.

В издирването взе участие и корабът " Полярен принц ", от който се е гмурнал " Титан ". Той е подпомаган от кораба Horizon Arctic, който по-късно е изпратен на хипотетичното място на транспортното средство.

Контраадмиралът от бреговата защита на Съединени американски щати Джон Могър съобщи във вторник сутринта, че обсегът на издирването е бил уголемен след цяла нощ избавителни работи. По-рано в понеделник той съобщи, че работата ще се концентрира върху два аспекта: търсене на повърхността - при положение че  " Титан " се върне на повърхността - и търсене с подводен сонар.

Той обаче означи, че - в случай че подводницата бъде открита - ще са нужни спомагателни експертни знания за извеждането ѝ на повърхността, за което бреговата защита се е свързала с Военноморските сили на Съединени американски щати и частни компании.

От своя страна канадското министерство на защитата съобщи, че в търсенето с изключение на самолети взе участие и корабът на бреговата защита " Копит Хопсън ".

Корабът " Полярен принц " достави подводницата на мястото за гмуркане в неделя, като тръгването ѝ беше планувано за 04:00 ч. локално време (11:00 ч. българско време). Екипът на " Полярен принц "  изгуби контакт с подводницата към час и 45 минути след гмуркането.

Според обявата на борда на подводницата се намират английският милиардер Хамиш Хардинг, предприемачът Шахзада Дауд и синът му Сюлеман Дауд, както и френският водач на кораба Пол-Анри Нарголе. Някои медии обаче оповестиха, че петият пасажер е основният изпълнителен шеф на OceanGate Expeditions, компанията, изпратила батискафа с експедиции до " Титаник ", Стоктън Ръш.

По-рано медиите оповестиха, че ирландският водолаз Рори Голдън е написал в обществените мрежи, че екипажът на подводницата е добре. По-късно стана ясно, че всъщност той не е имал поради подводницата, а точно кораба " Полярен принц ", на борда на който се намира сега.

Компанията OceanGate Expeditions, която изпраща подводници за дълбоководни експедиции, удостовери загубата на една от тях в понеделник. Смята се, че подводницата е оборудвана с животоподдържащи средства за четири дни.

Цената на едно място за осемдневната експедиция на OceanGate Expeditions е 250 000 $.

" Титаник " потъва на 15 април 1912 година, откакто се удря в айсберг, до момента в който пътува от Саутхемптън за Ню Йорк. Около 1 500 души умират в резултат на корабокрушението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР