Френските училища забраняват носенето на рокли абая в училищата, като

...
Френските училища забраняват носенето на рокли абая в училищата, като
Коментари Харесай

Франция забранява носенето на абая в училище

Френските учебни заведения не разрешават носенето на рокли абая в учебните заведения, като представител на държавното управление сподели, че носенето на тези рокли от мюсюлманките е " политическа офанзива ", съобщи Агенция Франс Прес.


Дългите, развяващи се рокли, които произлизат от Близкия изток, към този момент няма да бъдат позволени в учебните заведения, когато стартира новият учебен срок идната седмица, тъй като нарушават светските закони, съобщи министърът на образованието Габриел Атал.

Оливие Веран, представител на държавното управление, сподели, че роклите са " явно " религиозно облекло и " политическа офанзива, политически знак ", който той вижда като акт на " прозелитизъм " или опит за прекосяване към исляма.

„ Училището е светско. Казваме го по доста спокоен, само че корав метод: това не е мястото за носене на религиозни одежди “, сподели той пред телевизионния канал BFM.

Правителството беше ясно, че абаите „ не принадлежат на учебните заведения “, сподели Атал.

„ Нашите учебни заведения се тестват. През последните няколко месеца нарушаванията на нашите всемирски правила доста се усилиха, изключително във връзка с носенето на религиозни дрехи като абая или ками, които се появиха -- и останаха -- в някои образователни заведения, ” сподели той пред кореспонденти.

Това решение за възбрана на абаите от Атал провокира нов спор по отношение на светските правила на Франция и дали те се употребяват за дискриминация на огромното мюсюлманско малцинство в страната.

Закон от март 2004 година не разрешава " носенето на знаци или дрехи, посредством които учениците визимо демонстрират религиозната си принадлежност " в учебните заведения.

Големите християнски кръстове, еврейските кипи и ислямските забрадки са включени в този закон.

Училищата се бореха да контролират носенето на абая, които се смятаха за сива зона, за разлика от забрадките.

Правителството застана на страната на деснии крайнодесни политици, които упорстваха за цялостна възбрана, като се аргументираха, че те са част от по-широка стратегия на ислямистите за разпространяване на религиозни практики в обществото.

Но политици от левицата и доста мюсюлмани гледат на светските правила на Франция като на консервативни за приемането на ислямофобски политики.

Опозицията против секуларизма на Париж, известна като " laïcité ", споделя, че някои дами избират да носят абаи или забрадки, с цел да изразят своята културна еднаквост, а не заради религиозни убеждения.

Забраната за носене на религиозни знаци да бъде разширена до университетите и даже до родителите, съпътстващи децата на техните учебни излети, е политика, прокарвана от доста френски консерватори през последните няколко години.

Марин Льо Пен, крайнодесен политик и де факто съпротива на президента Еманюел Макрон, на президентските избори предходната година води акция за възбрана на забрадките по всички публични улици.

Конституцията на страната подсигурява на жителите правото на свободно изповядване на религията, само че постанова обвързване на страната и държавните чиновници да съблюдават неутралитет.

Забраната на абая евентуално ще бъде обжалвана по правосъден ред и може да докара до компликации за учебните управляващи, които ще би трябвало да решат по кое време една огромна развяваща се рокля се трансформира от персонален фешън избор в религиозно изказване. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР