Френски търговци замразяват цените на около 100 продукта заради високата

...
Френски търговци замразяват цените на около 100 продукта заради високата
Коментари Харесай

Как да бъдем по-пестеливи?

Френски търговци замразяват цените на към 100 продукта поради високата инфлация в страната. Към момента у нас тя надвишава 17%.

В сходна обстановка най-важно е по какъв начин ще бъдат компенсирани засегнатите консуматори. В случая става дума за две групи - пенсионерите и тези, които разчитат на обществени помощи. Държавата е най-тромава като механизъм, по тази причина даваме сигнал от рано и посредством премерване на покупателната дарба се вижда колко са наранени хората. Те могат да бъде обезщетени с всички индексации, които напоследък провокираха политически диспути. Това заяви председателят на Асоциация " Активни консуматори " Богомил Николов в ефира на  " България заран ". 

Към момента 61% от потребителите посочват в анкетата на Bulgaria ON AIR, че се оправят с повишаването с от ден на ден ограничения и ограничение на разноските. 

" Резултатите не ме изненадват, но трябва да разделим лишенията и рестриктивните мерки. Всяко едно домакинство има запаси, с които да понижи разноските си, без да изпитва ограничения ", разясни гостът.

По думите му се следят две съществени сфери, за които българите имат съществени запаси - енергийната успеваемост и изхвърлянето на храна. 

" Изследвания сочат, че изхвърляме 1/3 от храната, която купуваме. Ако човек пазари по-организирано, ще може да спести 20% от това, което дава за храна ", установи Николов. 

Според него, ако се научим да бъдем по-рационални, можем да спестяваме и сред 10-20% от годишните си разноски за сила. 

Николов даде няколко съвета по какъв начин бихме могли да понижим потреблението на електричество вкъщи - смяна на старите крушки с енергоспестяващи, изключване от системата на уреди, които не използваме сега. 

" Може да си купим и да си сложим фолио зад радиаторите. Понякога праговете на вратите също имат огромни дистанции - това елементарно би могло да се поправя. Много малко хора си стопират водата, до момента в който си мият зъбите ", добави ръководителят на " Активни консуматори ".

" Най-значително е повишаването при силата, ще го усетим зимата. При стоките то се следи при бързооборотните, които купуваме всеки ден ", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Николов е на мнение, че българинът най-вероятно е податлив да се откаже от месо, а също и от някои по-скъпи и екзотични зеленчуци. 

" Освен стоките, хората понижават и услугите ", безапелационен бе той, като даде образец, че в случай че през предходната година сме били на отмора за 10 дни, през тази ваканцията ни ще бъде 7-дневна. 

Във връзка със подозренията за злоупотреби по бензиностанциите с използването на отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, Николов означи, че за пръв път страната открива неправда, а не потребителите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР