Френски прокурор днес започна разследване на насилието, помрачило първата предизборна

...
Френски прокурор днес започна разследване на насилието, помрачило първата предизборна
Коментари Харесай

Разследват насилието по време на първия митинг на крайнодесния кандидат-президент на Франция Ерик Земур

Френски прокурор през днешния ден стартира следствие на насилието, помрачило първата предизборна демонстрация на крайнодесния претендент за президент Ерик Земур, съобщи Ройтерс. Агенцията заяви, че Земур е бил сграбчен за врата от мъж, а протестиращи са били удряни с юмруци поради позицията си против расизма.

Разследването ще обхване всички "случаи на принуждение " на митинга, заяви прокуратурата.

Вчера Земур за малко беше сграбчен за врата от мъж, до момента в който си проправяше път през навалицата напът към сцената по време на митинга в покрайнините на Париж. Мъжът беше съборен на земята от защитата, след което беше арестуван от полицията.

Земур, който е някогашен публицист, е получил пострадване на китката в спречкването, само че все пак е траял с изявата си и е изнесъл речта си, споделиха от екипа му. Медии оповестиха, че той е подал недоволство в полицията. Все още не се оповестяват детайлности за нападателя и за претекстовете му.

При обособен случай при започване на речта на Земур навалица негови поддръжници употребява юмруци и столове против дребна група протестиращи, когато те стъпаха на столовете, с цел да се види надписът на тениските им "Не на расизма ".

Според очевидци млада жена от групата на протестиращите против расизма е била с окървавено лице.

"Нашите деятели участваха на митинга на Земур във Вилпен, с цел да кажат "не " на расизма по кротичък метод ", написа неправителствената организация "Ес О Ес Расизъм " в "Туитър ". "Нашите деятели бяха удряни и обиждани поради (...) нашата борба против расизма "!

Земур е е бил осъждан за подбудителство на расова ненавист.

Двама кореспонденти от уеб страницата за проверяваща публицистика "Медиапарт " също настояват, че са получили удари с пестник на митинга.
Засега предизборният екип на Земур не е дал отговор на питане на Ройтерс за коментар.

Земур, чийто протест през вчерашния ден подсещаше първата акция за президент на Доналд Тръмп в Съединени американски щати, даде обещание фрапантно да понижи имиграцията и налозите, което провокира аплодисменти от развяващи знамена негови поддръжници. Според уредниците те са били 15 000 души, а по данни на Ройтерс - към 10 000.

Земур избра някогашния армейски военачалник Бертран дьо ла Шене за началник на акцията си, заяви екипът му през днешния ден.

В продължение на няколко седмици някои социологически изследвания посочваха, че Земур би могъл да завоюва задоволително поддръжка за присъединяване на балотажа на президентските избори във Франция през април следващата година. В момента допитванията демонстрират, че Марин Льо Пен от по-утвърдената крайнодясна партия "Национален общ брой " ще събере задоволително гласове, с цел да се изправи против евентуалния победител Еманюел Макрон на втори тур.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР