Френски неврофизиолози са установили, че продължителната умствена дейност води до

...
Френски неврофизиолози са установили, че продължителната умствена дейност води до
Коментари Харесай

Умствената умора е свързана с натрупването на сигнални молекули в мозъка

Френски неврофизиолози са открили, че продължителната умствена активност води до струпване на непотребни сигнални молекули в мозъчните кафези. Това провокира възприятие на отмалялост и пречи на концентрацията. Резултатите на учените са оповестени в списание „ Current Biology ".

За да схванат това, откривателите проучили положението на 40 доброволци, разграничени на две групи: едната работила в продължение на шест часа върху комплицирани задания, а другата изпълнявала относително лесни извършения. През това време учените следили държанието, придвижванията и положението на зениците и правили периодически проучвания с ядрено-магнитен резонанс.

Наблюденията демонстрираха, че признаци на отмалялост се демонстрират единствено при доброволците, които вземат решение сложни задания. Това излиза наяве от държанието им, забавеното стесняване на зениците и обстоятелството, че мозъчните сигнални молекули (глутамат) последователно се натрупват в невронните рецептори в префронталната кора.

Според откривателите натрупването на глутамат в невроните в префронталната кора води до това, че мозъкът изразходва повече запаси, с цел да поддържа този отдел деен, в сравнение с в положение на покой. Учените са уверени, че това е повода за умората след продължителна умствена активност.

Авторите на изследването считат, че тази специфичност би трябвало да се вземе поради при създаването на диагностични системи за наблюдаване на равнището на отмалялост при чиновниците. Те се надяват също, че по-нататъшните проучвания на механизма на струпване на глутамат в нервните кафези ще оказват помощ за създаването на подходи, които могат да оказват помощ в битката с умората.

Източник:БГНЕС

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР