Какво стои зад френската забрана на iPhone 12 на Apple?

...
Френската служба за наблюдение на радиацията забрани продажбите на iPhone
Коментари Харесай

Френската служба за наблюдение на радиацията забрани продажбите на iPhone 12 на Apple след тестове, които според тях показват, че смартфонът е нарушил европейските ограничения за излагане на радиация.

Френската агенция ANFR каза в сряда, че тестването е установило, че специфичната степен на поглъщане на модела (SAR) – мярка за скоростта на радиочестотната енергия, погълната от тялото от част от оборудването – е по-висока от разрешеното по закон.

ANFR каза, че „нареди на Apple да премахне iPhone 12 от френския пазар от 12 септември“. Ако Apple не разреши проблема, ANFR каза, че ще нареди изтегляне на устройството в цяла Франция.

Apple оспори заключенията на наблюдаващия орган, заявявайки, че iPhone 12 е сертифициран от множество международни органи като съвместим с глобалните стандарти за радиация.

Ето какво трябва да знаете за оспорването:

Какво е SAR?

„Стандартна степен на поглъщане“ се отнася до дозата енергия, която тялото поглъща от всеки източник на радиация. Изразява се във ватове на килограм телесно тегло.

Излъчването от мобилните телефони е резултат от начина, по който работят, като предават радиочестотни вълни, създавайки електромагнитни полета.

За разлика от радиацията от рентгенови лъчи или гама лъчи – причинени от радиоактивно разпадане – телефоните не могат да разрушат химични връзки или да предизвикат промени в клетките в човешкото тяло – процес, който в крайна сметка може да причини вреда, като рак.

Какво откри ANFR?

ANFR наскоро тества 141 мобилни телефона и установи, че когато iPhone 12 се държи в ръка или се носи в джоб, нивото му на поглъщане на електромагнитна енергия е 5,74 вата на килограм, по-високо от стандарта на ЕС от 4 вата на килограм .

Телефонът премина отделен тест за нива на радиация за устройства, държани в яке или в чанта, каза агенцията.

Тестовете за радиация на смартфони досега са довели до 42 наложени спирания на продажбите в страната, се казва в съобщението.

При независими лабораторни тестове два iPhone 12 не отговарят на стандартите на ЕС, съобщиха за Ройтерс от кабинета на цифровия министър.


Колко опасно е?

Мобилните телефони са етикетирани като „възможни“ канцерогени от отдела за изследване на рака на Световната здравна организация, поставяйки ги в същата категория като кафето, дизеловите изпарения и пестицида DDT. Радиацията, произведена от мобилни телефони, не може директно да увреди ДНК и е различна от по-силните видове радиация, като рентгенови лъчи или ултравиолетова светлина.

Основният проблем, причинен от „нейонизиращото“ излъчване на телефона, е нагряването на телесната тъкан. Над зададените граници и в зависимост от продължителността на експозиция, това може да доведе до последици за здравето като изгаряния или топлинен удар, според Международната комисия за защита от нейонизиращо лъчение (ICNIRP), орган, който определя насоки за ограниченията в световен мащаб.

Въпреки това границите на радиация са определени „много под нивото, при което ще настъпи вреда“ и следователно малко увеличение над прага „е малко вероятно да има последици за здравето“, каза Малкълм Сперрин, директор по медицинска физика в Британската болнична група Royal Berkshire.

Потребителите на iPhone 12 трябва да могат да изтеглят актуализация, която предотвратява излагането на радиация от превишаване на лимита, каза Сперрин.

Не е ясно защо изглежда, че този конкретен модел изхвърля по-високо излъчване, но това „може да е свързано с началния етап на свързване, когато телефонът „търси“ сигнал за предаване/приемане“, каза той.

Как реагира Apple?

ANFR каза, че актуализацията на софтуера би трябвало да е достатъчна за отстраняване на проблема.

Най-просто казано, това е така, защото софтуерът – приложенията, програмите и друга оперативна информация, работеща на дадено устройство – влияе върху начина, по който работи хардуерът (устройството). Така че софтуерната актуализация трябва да е достатъчна, за да намали експозицията на потребителите на iPhone 12 на SAR.

Apple каза, че iPhone 12 е сертифициран от множество международни органи и отговаря на всички приложими разпоредби и стандарти за радиация по света.

Американската технологична компания заяви, че е предоставила на френската агенция множество лабораторни резултати, извършени както от компанията, така и от лаборатории на трети страни, доказващи съответствието на телефона.

Има ли още забрани?

ANFR заяви, че iPhone 12 не е успял да изпълни стандартите на Европейския съюз, повдигайки въпроси дали може да има повече забрани за продажба другаде.

Въпреки че остава неясно дали други органи разследват, Федералната служба за радиационна защита на Германия заяви в сряда, че „въпросът за необходимостта от промяна в момента е предмет на дискусии“.

Забраната във Франция дойде, тъй като Apple вече беше изправена пред значителни затруднения, след като се появиха съобщения, че някои китайски правителствени агенции и фирми, както и държавни предприятия, са казали на персонала да спре да използва телефоните на работа.

Китайското правителство опроверга тези твърдения в сряда, заявявайки, че не е издало забрана за закупуване или използване на чужди марки телефони.

Въпреки това, новината предизвика безпокойство сред инвеститорите на Apple, тъй като втората по големина икономика в света е основен пазар за американската технологична компания.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР