Френската полиция е подложена на критики заради предполагаемото насилие от

...
Френската полиция е подложена на критики заради предполагаемото насилие от
Коментари Харесай

Френската полицията е обвинена в насилие по време на протестите

Френската полиция е подложена на рецензии поради хипотетичното принуждение от страна на силите на реда при оправянето с митингите против пенсионната промяна на президента Еманюел Макрон, съобщи Агенция Франс Прес.

Вчера френските управляващи арестуваха над 450 души по време на най-ожесточените демонстрации от началото на годината против законопроекта за увеличение на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

В дните преди митингите правозащитниците показаха безпокойствие от това, което дефинираха като " случайни " арестувания и несъразмерна приложимост на мощ от страна на полицията.

Служителите по сигурността обаче опазиха дейностите си, като обявиха, че реагират на нападателни бунтовници и анархистки групи, които постоянно проникват във френските демонстрации, с цел да предизвикат конфликти.

Френската лига на " Human Rights Watch " упрекна управляващите, че " подкопават правото на жителите да стачкуват посредством непропорционално и рисково потребление на социална мощ ".

" Авторитарната смяна на френската страна, брутализирането на обществените връзки посредством нейната полиция, насилието от всевъзможен тип и безнаказаността са огромен скандал ", съобщи президентът на лигата Патрик Бодуен.

Групите за отбрана на правата показаха угриженост по отношение на многократното потребление от полицията на " kettling ", именуван също " капан и задържане " в Съединени американски щати, тактичност за надзор на тълпата, състояща се в ограждане на протестиращите на дребна повърхност.

Появиха се известия, че полицията е задържала задгранични възпитаници и други почтени минувачи, стреляла е със сълзотворен газ по протестиращите в затворените зони и даже е ранила един мъж толкоз тежко, че се е наложило да му ампутират тестиса.

БГНЕС напомня, че държавното управление на Макрон употребява противоречиво изпълнително пълномощие, с цел да одобри законопроекта за пенсиите без гласоподаване в Народното събрание, което провокира отвращение и спонтанни митинги в огромните градове.

В дните по-късно в обществените медии се появиха видеоклипове, на които се вижда по какъв начин полицията блъска или удря стачкуващи.

От „ Human Rights Watch ” обявиха, че служителите на реда повтарят сходни " злоупотребяващи тактики за надзор на тълпата и битка с безредиците " като тези по време на антиправителственото придвижване на " жълтите жилетки " през 2018-2019 година от предходния мандат на Макрон.

" Френските управляващи явно не са си взели поука от това и не са преразгледали своите полицейски политики и практики за надзор на тълпата ", съобщи шефът на „ Human Rights Watch ” Франция, Бенедикт Жанерод.

Критиците осъдиха полицията, която прави огромни " превантивни " арестувания, и обявиха, че даже инцидентни минувачи са станали жертва на тези ограничения.

В един от случаите двама 15-годишни австрийци, които били на ученическа екскурзия, са попаднали измежду арестуваните от полицията, оповестява вестник " Либерасион ". Двамата младежи, които се опитвали да намерят фамилиите си, прекарали нощта в ареста, преди да се намеси посолството им.

Същата вечер е бил арестуван и мъж, който бил излязъл на открито, с цел да тича.

Той описа, че е бил арестуван по обвинявания, които са били случайно маркирани в обвинителния акт, и е бил освободен едвам на идващия ден.

Тогава силите за сигурност са задържали 292 души, само че 283 от тях са освободени без обвинявания.

Макрон осъди насилието от вчерашната нощ и съобщи, че силите за сигурност са работили " по примерен метод ".

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи, че полицията е реагирала на " извършители на публичния ред, постоянно от крайната левица ", които са предизвикали раняването на 441 служители на реда.

Според източници, обвинени анархисти и други протестиращи са подпалвали отпадъци, чупили витрини на магазини и са хвърляли камъни и фойерверки по органите на реда.

Дарманен съобщи, че през миналата седмица са почнали 11 вътрешни следствия на хипотетични случаи на полицейско принуждение.

" Възможно е обособени служители на реда, постоянно заради отмалялост, да извършат дейности, несъответстващи на това, на което са били научени ", сподели той.

В един от тези случаи жена се е оплакала, че служител на реда на мотоциклет я е пребил с палка, до момента в който е била приклещена към стена в Париж.

Началникът на парижката полиция Лоран Нуньес съобщи по-рано тази седмица, че " няма неоправдани арести " и че силите за сигурност са задържали хора от " събрания за осъществяване на принуждение ".

Той отбрани полицейското звено с мотоциклети, известно като BRAV-M, което критиците приканват да бъде необуздано, като " изключително добре приспособено за разпространяване " на групи.

Правозащитните групи от дълго време упрекват френската полиция в грубост и расизъм, само че настояват, че вътрешните следствия водят до малко наказания. /БГНЕС

Париж / Франция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР