Френската компания Талес и израелската компания Веринт публикуваха днес световен

...
Френската компания Талес и израелската компания Веринт публикуваха днес световен
Коментари Харесай

Специалисти: Държавните организации са най-голямата заплаха в киберпространството

Френската компания Талес и израелската компания Веринт разгласиха през днешния ден международен годишник с най-опасните организации в киберпространството, съобщи Франс прес.

В годишника попадат огромен брой държавни и полудържавни организации. От общо 66-те организации в годишника 49 % от тях са държавни или се употребяват от поддръжката на избрана страна и правят най-вече кибершпионаж, политическа дестабилизация и бойкот, 26 % са на така наречен " хактивисти " (екстремисти, настоящи по идеологически, религиозни и политически мотиви), 20 % са организации за киберпрестъпления с користна цел, а пет % - за кибертероризъм, предава Българска телеграфна агенция.

Сред най-опасните организации от позиция на трудност на употребяваните средства максимален е броят на съветските (те заемат четири от първите 10 места в годишника). Следват ги китайските организации (заемащи три от първите 10 места). Сред първите 10 най-опасни организации са още една виетнамска, една иранска и една френска.

Някои организации, като съветските и китайските, наподобява от време на време " съзнателно разрешават да бъдат разпознати, с цел да показват равнището на уменията си ", сподели пред публицисти Иван Фонтеренски, член на екипа, изготвил годишника.

" Преди известно време имаше случай на хакерска атака против кораби край крайбрежията на Индонезия. Разследванията демонстрираха, че китайска организация съзнателно е атакувала корабите със злонамерен програмен продукт, с цел да бъде разкрита и с цел да се разбере за наличието й ", сподели специалистът.

Американските организации обаче са извънредно дискретни и за тях е събрана доста малко информация, отбелязва Франс прес. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР