Френската фармакомпания Sanofi и нейният британски партньор GSK получиха разрешение

...
Френската фармакомпания Sanofi и нейният британски партньор GSK получиха разрешение
Коментари Харесай

ЕMA разреши бустерната COVID ваксина на Sanofi и GSK

Френската фармакомпания Sanofi и нейният английски сътрудник GSK получиха позволение от Европейската организация по медикаментите ЕMA за разпространяване и приложимост на тяхната бустерна ваксина против COVID-19, заяви пресслужбата на лекарствения регулатор.

Ваксината ще се продава с комерсиалната марка VidPrevtyn Beta. Тя ще може да се ползва на хора, които към този момент са минали примитивен имунизационен курс с други утвърдени ваксини, прецизират от ЕMA.

Продуктът е основан на лабораторно създадени вирусни протеини, предоставени от Sanofi, и адювантна съставна част, създадена от GSK, която покачва имунния отговор. Той съдържа повърхностни протеини на разновидността бета на ковид, който беше разпознат за първи път в Южна Африка в средата на 2020 година и преместен през 2021 година от разновидността делта и по-късно – от разновидността омикрон.

Европейската организация по медикаментите съобщи, че съгласно последните данни от клиничните изследвания бустерната доза на VidPrevtyn Beta би трябвало да бъде най-малко толкоз ефикасна, колкото е Comirnaty на Pfizer и BioNTech за възобновяване на отбраната против COVID-19.

Работата по основаването на бустерната ваксина от Sanofi и GSK – две от най-големите компании производителки на ваксини в света по продажби, беше отлагана неведнъж, напомнят специалисти.

Първото потомство на техния общ взаимен претендент за ваксина не реализира мечтаната отбрана при възрастни през 2020 година Партньорите по-късно се насочиха към бета разновидността, което наложи месеци в допълнение време за разработка. Доминиращите производители на ваксини Pfizer-BioNTech и Moderna тази година пък затвърдиха водачеството си на европейския и американския пазар, като пуснаха бустерни ваксини, особено ориентирани към разновидността омикрон.

Сега обаче се оказа, че след сериозна работа опциите за предварителна защита на COVID-19 се обогатяват с още една ваксина - VidPrevtyn Beta.

За да доближат до този извод специалистите на европейската лекарствена организация са взели поради резултатите от две изследвания.

Първото е включвало 162 души на възраст над 18 години, на които е даден бустер на VidPrevtyn Beta или сравнителната ваксина (първоначално позволената ваксина Comirnaty, ориентирана към шиповия протеин от див вид SARS-CoV-2). Проучването е посочило, че бустерната доза VidPrevtyn Beta провокира по-високо произвеждане на антитела против подварианта на SARS-CoV-2 омикрон BA.1, в сравнение с Comirnaty.

Във второто изследване бустерната доза VidPrevtyn Beta е възстановила имунитета против разнообразни разновидности на вируса SARS-CoV-2 при 627 души на възраст 18 и повече години, които преди този момент са приключили примитивен курс на имунизация с иРНК ваксина (Comirnaty или Spikevax) или аденовирусна векторна ваксина (Vaxzevria или Jcovden).

Според ЕMA e значимо де се означи, че е без значение за резултата на бустерната доза с какъв препарат е била извършена първичната имунизация - иРНК или аденовирусна векторна ваксина против COVID-19.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР