Френската биотехнологична компания Nanobiotix и раковият център на Тексаския университет

...
Френската биотехнологична компания Nanobiotix и раковият център на Тексаския университет
Коментари Харесай

Започнаха изпитания на лекарство срещу различни видове тумори

Френската биотехнологична компания Nanobiotix и раковият център на Тексаския университет Андерсън взаимно организират изпитвания фаза I и II на ново лекарство, употребявано за лекуване на твърди злокачествени тумори, които са се популяризирали в белите дробове и черния дроб, написа Clinical Trials Arena.

NBTXR3 се състои от по този начин наречените функционализирани наночастици хафниев оксид. Ако не навлизаме в цялостния с терминология теоретичен генезис, то това е ново онкологично лекарство. Прилага се на пациента посредством еднократна инжекция непосредствено в тумора, след което се стартира с лъчетерапия.

Едно от страхотните неща за NBTXR3 е неговата евентуална мащабируемост. Поради физическия си принцип на деяние може да се ползва при всеки стабилен израстък, предразположен на лъчетерапия. Такава необятна гама от приложения, съчетана с новаторски механизъм на деяние, прави NBTXR3 евентуален първенец в битката с рака.

Нещо повече, специалистите от Nanobiotix и Anderson Cancer Center няма да спрат само с едно тестване. Те възнамеряват да проведат още доста клинични изпитвания на NBTXR3, до момента в който уголемяват своите проучвания. Например, те възнамеряват да проведат изпитване фаза II на NBTXR3 в композиция с анти-PD-1 за пациенти с рецидивиращ или метастатичен рак на главата и шията. Амбициите на учените не стопират дотук: планувани са изпитвания от първа фаза при пациенти с рак на панкреаса, както и потреблението на лекарството в композиция с химиотерапия при рак на хранопровода.

Това новаторско изследване и развиване на NBTXR3 към този момент провокира интерес в международен мащаб. През 2021 година Nanobiotix взаимно с LianBio донесоха развиването на NBTXR3 на пазарите в азиатските страни. И по-рано тази година Nanobiotix влезе в партньорство с Janssen Pharmaceutica за взаимно създаване и стартиране на пазара на NBTXR3 в международен мащаб.

Леонард Фарбер, CMO на Nanobiotix, споделя вярата на компанията да донесе евентуалните изгоди от NBTXR3 на милиони пациенти по света. Предвид темповете на развиване на компанията и обещаващия темперамент на нейните проучвания, това може да стане по-рано, в сравнение с допускаме.

Въпреки че това е вълнуваща стъпка напред, би трябвало да помним, че тестванията на NBTXR3 са в ранен стадий. Въпреки че евентуалните изгоди и благоприятни условия от това лекуване са обещаващи, са нужни по-строги проби и опити, преди да можем да разберем изцяло неговите резултати и да идентифицираме евентуални съществени странични резултати. Тези събития обаче припомнят, че напредъкът в биотехнологиите продължава да уголемява границите на вероятното при лекуването на рак, давайки вяра на милиони хора, чиито животи са заложници на неумолима болест.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР