Фредерик Вести спечели своята втора победа от началото на сезона

...
Фредерик Вести спечели своята втора победа от началото на сезона
Коментари Харесай

Вести с безпроблемна втора победа за годината във Формула 2

Фредерик Вести завоюва своята втора победа от началото на сезона във Формула 2, откакто победи в главното съревнование от шестия кръг за годината, който се организира в Монако.

Датският водач, който е част от академията за млади водачи на Мерцедес, започва от полпозишъна и изцяло управлява развоя на конкуренцията, която бе спряна за близо половин час малко след средата ѝ. Причината за прекъсването бе тежкият случай на Джак Дуън (Виртуози) на третия завой.

Австралиецът загуби надзор над своя болид в завоя „ Масне “ и се удари тежко в защитните мантинели, които трябваше да бъдат ремонтирани, което бе и повода за прекъсването на конкуренцията. Повторенията сподели, че злополуката на Дуън стартира още в миналата обиколка, когато той докосна стената на изхода от комплекса край басейна и това докара до отчупване на предното му крило и задното ляво окачване. Самото окачване се счупи изцяло в бързия завой „ Масне “ и австралиецът нямаше никакъв късмет да овладее своя болид.

Първоначално на пистата бе изкарана колата на сигурността и това бе употребявано от Вести, Виктор Мартинс, Тео Пуршер и огромна част от водачите, с цел да създадат своето наложително прекъсване в бокса. Малко откакто те се върнаха на трасето бяха показани и алените знамена.

След подновяването на надпреварата Вести продължи да управлява събитията и в последна сметка завоюва с задатък от 2.5 секунди пред Пуршер. Трети финишира Зейн Малони, а топ 5 допълниха Ричърд Вершоор и Денис Хаугер. Норвежецът беше един от най-големите печеливши от случая на Дуън и колата на сигурността, защото тя му разреши да се изкачи на петото място, откакто потегли чак 17-ти.

Шести и седми приключиха Куш Майни и Роман Станек, а Мартинс приключи чак на осмото място, откакто бе осъден да премине през бокса, защото пренебрегва жълтите знамена след случая на Дуън. Последните точки през днешния ден бяха за Джак Крауфорд и спечелилият от вчерашния спринт Аюму Иваса, които бяха измежду губещите от колата на сигурността.

Двамата бяха създали своите прекъсвания преди неутрализирането на конкуренцията, а при нейното прекъсване останаха заклещени тъкмо зад автомобила на сигурността. Те бяха пуснати да изпреварят колата на сигурността преди рестарта, само че той пристигна прекомерно бързо по-късно и действително те изкараха цялата втора половина на дистанцията на над 20 секунди зад първите осем.

С успеха си през днешния ден Вести излезе отпред в генералното класиране във Формула 2, където с 89 точки той води с 5 пред Пуршер. Трети с 69 пункта е Иваса.

Сезон 2023 във Формула 2 продължава идната седмица със надпреварите на пистата „ Каталуния “ край Барселона.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР