Фрапиращи нарушения, хаос, пълна безконтролност и безотчетност. Това са само

...
Фрапиращи нарушения, хаос, пълна безконтролност и безотчетност. Това са само
Коментари Харесай

Само във Фрог: Доклад разкрива ужасявщото състояние на ДНСК-цари пълен хаос и манипулации

Фрапиращи нарушавания, безпорядък, цялостна безконтролност и безотговорност. Това са единствено част от констатациите, които е получил през ноември министърът на районното развиване Петя Аврамова, в систематизиран разбор за положението на администрацията на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК).
От февруари до октомври 2018 година дирекцията е подложена на няколко одита и финансови инспекции, които приключват с редица открити нарушавания, нередности, откровени злоупотреби и меко казано неприемлив документални „ пропуски “. Ако човек прочете отчета, с който Фрог разполага, може да му настръхнат косите.

ДНСК е институцията, която упражнява надзор за качеството и законосъобразността на всички строителни обекти в страната. Поради тази причина Дирекцията се счита за основна в ръководството на страната.

В отчета написа: „ Реалното ръководство на ДНСК (данните от предоставените доклади в Министерство на регионалното развитие се разграничават от действителността) е мощно затруднено от позволени (създадени!) недостатъци в организационното действие и които допускат реализация на несъответстваща, неефективна и безотчетна контролна активност “

От него излиза наяве, че инспекции на Дирекцията са правени како от „ Вътрешен одит “ на Министерство на регионалното развитие, по този начин и финансова инспекция на АДФИ. Генералният извод е, че в дирекцията „ липсва съответна оценка на риска и в тази връзка липсва система за вътрешен надзор и ръководство, което може мощно да компрометира активността на администрацията ".

Няма осъществена съответна оценка обаче на корупционния риск, поради контролните функционалности на ДНСК.

През януари 2019 г уеб сайтът Биволъ разгласява документи за шефът на ДНСК арх. Иван Несторов, който се оказа с огромен апартамент на първа линия в Созопол за 17 000 лева, платен на мето на тъща му. Вероятно може да се направи инспекция дали арх. Несторов не е подложен в обстановка на спор на ползи, тъй като по същото време той е направлявал строителните компании, с които са преференциалните имотни облага на тъста и тъща му в София и по морето. За в този момент не се е чуло за такава инспекция.

Какво е положението и по какъв начин се работи в ДНСК към края на 2018 година

Деловодната система е избрана като „ ненадеждна “. Тя е внедрена през 2010 година „ не дава отговор на главните условията “ за осведомителните системи, регистрите и електронните административни услуги, признати с разпореждане на министерски съвет от 2017г. Липсва опция, както за следене на документите, по този начин и на дейностите на чиновниците. Няма надзор на входящите и изходящи документи.

Невъзможно е да се прави информация за придвижване на дадена кореспонденция. Изобщо не се сканират документи, „ което основава предпоставки за тяхната замяна във всеки един миг “.

Освен, че всичко се случва с голямо забавяне впечатляваща е констатацията, че над 50% от чиновниците нямата въобще основани профили за работа с деловодната система, поради това всичко е на хартия. „ Практика е вътрешните отчети и заповеди да не се сканират и да не се завеждат; елементарно се манипулират при положение на инспекция се изготвят документи със задна дата “.

В ДНСК изцяло липсва списък на хартиените документи, като това се отнася както за централното ръководство, по този начин и за районните структури. Документите на книжен притежател не са проведени и проследявани, намират се на разнообразни места, а това основава риск за запазването им. Въпреки, че е изработен отчет още през юни 2018 година и съвсем всичко е квалифицирано с цел да бъде основано архивохранилище, подписването на контракта е спряно. В отчета на основния секретар на ДСНК, няма посочена причина или претекстове за това.

Освен че липсва физически списък в ДНСК няма и електронен подобен. Но това пък е тъй като липсва електронен документо оборот, както стана ясно нагоре.

В ДНСК няма система за ръководство на човешките запаси, за над 400-те щатни бройки документите се обработват ръчно, позволяват се неточности, липсват регистри за данни. В структурата на дирекцията влизат едно централно ръководство и 36 районни звена (6 районни дирекции РДНСК и 28 районни отдели за народен строителен контрол). Въпреки, че са тествани артикули и е направен отчет за закупуване на нужната система, процедурата е спряна и то без каквато и да било резолюция за повода.

„ Възможност за елементарно манипулиране на информацията “ е единствено едно от констатациите във връзка със счетоводния софтуера, който е избран като „ обезсърчителен “. Другите са – неверно осчетоводяване на направени разходи; липса на отчетност за активи; погрешно заведени финансови документи; неточни информации и подаване на подвеждаща информация, в това число и показани такива на съдилища, по отношение на обжалване на наказателни постановления.

Изводът за обществените регистри е, че те също са незадоволителни и неефективни. Посочва се нуждата да бъдат основани модерни обществени регистри за редица услуги. Отчетена е и нуждата от осъвременяване на интернет страницата на ДНСК.

Плачевно се оказва положението на осведомителната инфраструктура и техническото застраховане с компютри и други нужни за работата на една администрация устройства. Технически остаряло е мрежовото окабеляването, което тук-там е правено преди повече от 10 години „ на доброволни начала от чиновници “. Мрежовата съгласуваност е незадоволителна, няма аварийна съгласуваност. Компоненти от техниката са спрени от произвеждане още през 2010 г и даже спрени от поддръжка, само че за счете на това няма и закупени аварийни.

„ Всички услуги – поща, деловодство, споделени папки, домейни контролери са в мрежата на ДНСК в Централно управление. Няма аварийни сървъри в обособените географски региони за предпазване на данните при положение на естествено злополучие, пожар или други непредвидени условия “. Освен, че няма аварийни сървъри, от наличните 5, 4 са купувани през 2006 и 2008 година, което ги прави „ морално остарели, с незадоволително памет, не подържат новите сървърни операционни системи “.

Предвид сривът от предишното лято в Търговския указател много притеснително звучат фактът, че непрекъсваемото електрозахранване обезпечава самостоятелна работа на сървърите за към 20 минути, няма друго зареждане, няма и обособено сървърно помещение.

На фона на всичко това, като бели ядове звучи, че са закупувани компютърни конфигурации без лиценз на Windows, че няма надзор на посещаваните интернет страници от чиновници, нито надзор на потреблението на принтери, скенери и компютри.

Какви безумии за ДНСК е установила АДФИ и вътрешния одит на Министерство на регионалното развитие четете на следващия ден във Фрог Нюз

Екип Фрог Нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР