Французин, убит в пустинята, холандски свещеник, убит в нацистки концентрационен

...
Французин, убит в пустинята, холандски свещеник, убит в нацистки концентрационен
Коментари Харесай

Отшелник, мъченик и журналист сред 10 нови канонизирани от папа Франциск светци

Французин, погубен в пустинята, холандски духовник, погубен в нацистки концентрационен лагер, и индийски мирянин, са измежду 10-те нови светци, които папа Франциск канонизира в неделя.

Десетки хиляди хора от целия свят се чакат на площад " Свети Петър " във Ватикана за литургията по канонизацията.

Според разпоредбите на Католическата черква всичките 10 към този момент са били беатифицирани или оповестени за " блажени ", само че по-късно трябваше да им бъде приписано знамение, с цел да създадат последната стъпка към светостта.

Повечето от тях са създатели на религиозни ордени, само че измежду новите светци е и Шарл дьо Фуко, френски боец и откривател. Той става католически духовник и живее измежду трапистки монаси в Сирия, в Палестина и най-после измежду туарегите в алжирската пустиня. Той е погубен от бандити на 1 декември 1916 година, само че делата му го надживяват и става един от най-прочутите мъже на вярата във Франция. През 1984 година ватиканските теолози приписват на Дьо Фуко излекуването на болен от рак, а през 2005 година папа Бенедикт XVI го афишира за благословен. Второто му знамение е оповестено, откакто през 2016 година избавя млад френски дърводелец при рухване от 15 метра.

Сред множеството в неделя ще бъдат и членове на Алжирската католическа черква, за които Дьо Фуко " е извънредно значим ", означи архиепископът на Алжир Жан-Пол Веско.

" Именно тук животът му се разгоря ", съобщи Веско пред Агенция Франс Прес, преди да замине за Рим.

Смъртоносна инжекция

Друг, който прави крачка към светостта, е холандският кармелитски духовник, богослов и публицист Тит Брандсма, който се изправя против нацистите по време на Втората международна война. Той се изрича против тях преди Германия да нахлуе в Нидерландия през 1940 година и по-късно, като предизвиква холандските католически вестници да се опълчват на пропагандата на окупаторите. Брандсма е задържан през януари 1942 година и попада в концентрационния лагер Дахау, където умира на 26 юли същата година, откакто му е инжектирана карболова киселина. Обявен е за страдалец през 1985 година, а след това е открито, че е направил знамение, като е излекувал кармелитски духовник.

Преди месата в неделя група публицисти подписаха отворено писмо до папа Франциск, в което го приканват да направи Брандсма формален настойник на публицистите.

„ Той споделяше по-дълбоката задача, която би трябвало да движи публицистиката в днешно време: търсенето на истината и правдивостта, насърчаването на мира и разговора сред хората ", споделят те.

Индийско покръстване

Девасахаям Пилай, прочут като Лазар, ще бъде първият индийски мирянин, който ще стане светец, оповестяват от Ватикана. Хиндуист от днешния южен щат Тамил Наду, той приема католицизма през 1745 година, до момента в който работи в кралския замък, където се среща с покорен холандски пълководец, който го учи на християнство. Но вярата му и проповядването на тъждество на всички нации - революционен мироглед по това време - провокират неспокойствие и когато отхвърля да се откаже от новата си вяра, е задържан, съгласно Ватикана. След съвсем три години затвор и мъчения, по време на които стартира да бъде посещаван от поклонници, той е убит в гората по заповед на краля на 14 януари 1752 година Обявен е за страдалец и е помазан през 2012 година, а по-късно му се приписва чудото, че е реанимирал плод в 20-ата седмица от бременността, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР