Франция призова за политически преход в Сирия, който да не

...
Франция призова за политически преход в Сирия, който да не
Коментари Харесай

Франция настоява за преходен период в Сирия без Асад

Франция прикани за политически преход в Сирия, който да не включва президента Башар Асад, след поредност от изменящи се позиции от нейна страна за разрешаване на 6-годишния спор, оповестява " Франс прес ".

" Не можем да изградим мир с Асад ", посочи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан пред локално радио.

" Той не може да бъде решението ", добави Льо Дриан, който беше боен министър при предходното социалистическо държавно управление на Франсоа Оланд.

" Решението е да се сътвори... времева рамка за политически преход, който да докара до нова конституция и избори, а този преход не може да се случи с Башар Асад ", акцентира първият посланик на Франция.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи през юли, че отстраняването на сирийския президент не е " належащо изискване " за мир в разкъсваната от война страна и че той не вижда " законен правоприемник " на Асад, който е на власт от 2000 година насам.

Париж беше основен покровител на опозицията против ръководството на Асад от началото на спора през 2011 година, в който от този момент до момента починаха повече от 320 хиляди души и бяха разселени милиони. Ала Макрон сподели, че битката против ДАЕШ ( " Ислямска страна " ) е приоритет за Франция, която беше ударена от поредност от терористични офанзиви, при които починаха повече от 230 души от 2015 година насам. Някои от тях бяха планувани в Сирия.

По думите на Жан-Ив льо Дриан, ДАЕШ ще бъдат победени в Сирия, като с това в страната ще остане единствено гражданската война сред Асад и опозицията му.

Макрон разпореди на Льо Дриан да образува нова контактна група за Сирия, с цел да бъде обновен политическия развой.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР