Франция призова държавите от Европейския съюз към тясна координация в

...
Франция призова държавите от Европейския съюз към тясна координация в
Коментари Харесай

Франция призова европейците към тясна координация в политиката към Русия

Франция прикани страните от Европейския съюз към тясна съгласуваност в подтекста на идните договаряния с Русия за архитектурата на европейската сигурност, съобщи Франс прес.

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, чиято страна е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на тази година, " акцентира смисъла на тясната съгласуваност сред европейците преди договарянията, планувани с Русия в разнообразни формати през идната седмица ".

" В тази връзка акцентирах на отговорността на европейците да способстват и вземат участие интензивно посредством съответни оферти в подготовката и провеждането на тези диалози с Русия, които засягат техните лични ползи в региона на сигурността ", сподели френският външен министър след телефонни диалози със свои сътрудници от съюза.

Освен това Льо Дриан се срещна с първите дипломати на Германия, Италия и Полша, както и с висшия представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Полският външен министър Збигнев Рау е ротационен ръководител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) тази година.

" Един придирчив разговор с Русия, въз основа на параметри, които считаме, че дават отговор на нашите групови ползи за сигурност, е потребен и нужен за подсилване на стратегическата непоклатимост в Европа ", сподели Льо Дриан.

Страните от някогашния руски блок в Източна Европа са изключително подозрителни към всеки разговор с Москва и упорстват за още наказания против нея. Русия концентрира десетки хиляди бойци на границата си с Украйна, което поражда опасения от военна намеса, каквато тя отхвърля да възнамерява.

Съединени американски щати и европейските страни заплашват Москва с " огромни последствия " при положение на инвазия. Русия от своя страна изисква писмени задължения, които да ѝ подсигуряват, че няма да има по-нататъшно разширение на НАТО с страните, които тя счита за своя сфера на въздействие.

Русия и Съединени американски щати ще проведат договаряния на 9 и 10 януари в Женева в опит за деескалация на напрежението. Те ще бъдат последвани от съвещание на Съвета Русия-НАТО два дни по-късно и от среща в границите на ОССЕ на 13 януари.

Външните министри на страните от НАТО ще имат изключително видеоконферентно съвещание в петък, а тези от Европейски Съюз ще се срещнат на 13 и 14 януари в Брест, Западна Франция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР