Франция предложи да се създаде експертна група, подобна на Междуправителствения

...
Франция предложи да се създаде експертна група, подобна на Междуправителствения
Коментари Харесай

Франция предлага да се създаде експертна група за помощ на СЗО

Франция предложи да се сътвори експертна група, сходна на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП), която да оказва помощ на Световната здравна организация след отправените й от Съединени американски щати рецензии за ръководството на рецесията с новия ковид, съобщи Франс прес.

" Трябва да се дадат още веднъж на СЗО способи да извършва по-добре нормативната си задача, както и дилемите си по засичане и предизвестие ", сподели френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан в оповестено през днешния ден изявление за в. " Монд ".

" Желателно е да се сътвори, по модела на МПКП, върховен съвет за човешкото и животинско здраве, който да оповестява нещата от научна позиция въз основа на работата на приети специалисти ", добави той.

МПКП е основан през 1988 година и е отворен за всички страни членки на Организация на обединените нации. В момента в него членуват 195 страни, напомня Българска телеграфна агенция.

Той прави отчети за оценка на познанията за развиването на климата и мащабите на световното стопляне и играе значима роля в интернационалните договаряния за климата.

Съединени американски щати замразиха вноските си в бюджета на СЗО, която упрекват, че е под въздействието на Китай в пандемията от ковид.

Френският президент Еманюел Макрон в отговор прикани да се построи към СЗО " мощна самодейност за диагнозите, лекуванията и имунизациите, които да са общодостъпни ".

Самият Макрон изрази подозрения за тактиката на Пекин след появяването на първите инфектирани от новия ковид в Централен Китай в края на предходната година.

" Очевидно са станали някакви неща, които не са ни известни ", сподели Макрон в изявление за в. " Файненшъл таймс ".

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че организацията е подготвена да се отзове на молбата на страните от Г-20 да се разпознават минусите на националните здравни системи в подготвеността им за справяне с експлоадиране на рискови болести в света, съобщи ТАСС.

" СЗО е ангажирана да играе водеща роля в работата, за която я помолиха водачите на Г-20, с цел да може дружно с сътрудниците си да оцени пропуските в световната подготовка и да постави основите на един по-здрав, безвреден и обективен свят, какъвто всички желаем ", написа той в Туитър.

На вчерашно съвещание здравните министри на Г-20 обявиха, че пандемията от новия ковид е изложила на показ систематичните дефекти в националните здравеопазвания. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР