Франция планира да засили военното си присъствие по източния фланг

...
Франция планира да засили военното си присъствие по източния фланг
Коментари Харесай

НАТО подсилва източния фланг: Франция изпраща танкове Льоклерк и бронирани машини

Франция възнамерява да ускори военното си наличие по източния фланг на НАТО с бронирани машини на сухопътните войски и ескадрон танкове " Льоклерк " в Румъния през ноември и пехотна рота в Естония следващата година, заяви Франс прес, като цитира изявление на френския министър на въоръжените сили от през днешния ден.

Решението на президента Еманюел Макрон да усъвършенства отбранителното наличие в Източна Европа е взето поради обстановката по източния фланг на НАТО и яростните боеве в Украйна, съобщи пред комисията по защита във френския Сенат министър Себастиан Льокорню.

Франция е страна участник в задача на НАТО в Румъния, която включва 350 френски бойци, както и военнослужещи от Белгия и Нидерландия.

Военни източници оповестяват, че Париж се готви да удвои настоящето си наличие в страната през ноември с дузина бронирани машини и същия брой танкове " Льоклерк ".

" Ще продължим да укрепваме отбранителното ни наличие в Литва ", уточни Льокорню като посочи, че това ще бъде реализирано с изпращането на изтребители " Рафал ", които ще обезпечават наблюдаване по въздуха.

Той добави, че в Естония през 2023 година ще дойде лека пехотна рота, екипирана с военни машини " Грифон ", което ще усили френското наличие в страната с спомагателни 100 души. Към днешна дата в балтийската страна са ситуирани триста френски военнослужещи в границите на натовското партньорство.

Междувременно Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че след пробивите по газопровода " Северен поток " 1 и 2 Алиансът е удвоил наличието си в Балтийско и Северно море с към 30 кораба, а също по този начин и с въздушни патрули и подводни сили. По време на срещата на министрите на НАТО, която стартира на следващия ден в Брюксел, ще се организира съвещание на групата за нуклеарно обмисляне, заяви Столтенберг.

Столтенберг сподели още, че идната седмица Алиансът ще организира плануваните отдавна нуклеарни учения Steadfast noon. Той посочи, че става дума за от дълго време планувани учения, които се вършат всяка година, чиято цел е да подсигурява успеваемост на сдържането на НАТО.

Предвижда се на форума на министрите на защитата на страните членки на НАТО ще бъде обрисувана тактиката и осъществяването на решенията, свързани с възпиращия и защитителен капацитет на НАТО, взети на срещата на върха в Мадрид през юни 2022 година Министрите на защитата ще обсъдят основни въпроси от дневния ред на НАТО, свързани с рисковете в подтекста на войната в Украйна и последствията за сигурността на страните-членки. Предвижда се по време на срещата да се организира работна вечеря с министъра на защитата на Украйна. Ще се организира съвещание, на което ще бъдат прегледани задачите и интервенциите на Алианса, с присъединяване на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи и политика за сигурност Жозеп Борел.

На 14 октомври, след привършване на форума, ще се организира и среща на министрите на защитата от формата " Букурещ-9 " (B-9), с присъединяване на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР