Франция наложи вето върху придобиването на доставчиците на оборудване за

...
Франция наложи вето върху придобиването на доставчиците на оборудване за
Коментари Харесай

Франция показва мускули пред САЩ в ядрената сфера

Франция наложи несъгласие върху придобиването на доставчиците на съоръжение за нуклеарната енергетика Segault и Velan SAS от американската група Flowserve , заяви френското министерство на стопанската система, представено от " Политико ".

Сделката попадна в светлината на прожекторите по-рано тази година, когато и опозицията, и държавното управление трансфораха придобиването в политически тест за упоритостите на Франция за промишлен суверенитет. Френският министър на стопанската система Бруно Льо Мер се пробва да резервира баланс сред поддържането на Франция като привлекателна капиталова дестинация и запазването на суверенитета, когато става дума за стратегически технологии.

Когато американският колос за индустриални машини Flowserve разгласи по-рано тази година желанието си да поеме контрола над канадската група за промишлени клапани Velan, френските управляващи алармираха, че ще проучат договорката за евентуално обособяване на френските дъщерни сдружения на Velan (Segault и Velan SAS) " по стратегически аргументи ".

След френското несъгласие, Flowserve разгласи, че ще се откаже от проектите си да поеме Velan в международен мащаб.

Segault - дребна компания във френския департамент Есон, на практика непозната за множеството французи - доставя съставни елементи за нуклеарни подводници, издигнати от държавния корабостроител Naval Group, и създава промишлени клапани, които се употребяват на флагманския френски самолетоносач Charles de Gaulle. Velan SAS (Франция) доставя съставни елементи за френски атомни електроцентрали.

Още през май министърът на защитата на Франция Себастиан Лекорню също се опълчи на поглъщането. Но министърът на стопанската система на Франция има последната дума по отношение на процедурите за инспекция на вложенията, които завършиха тази седмица.

Решението от петък рискува да подхрани ново напрежение сред Франция и Съединени американски щати след поредност от възходи и падения на връзките през последните години.

" Не имаме вяра, че решението е в сходство с декларираната цел на френското държавно управление за поощряване на задграничните вложения във френската стопанска система ", се споделя в изказване на Flowserve.

Представител на френското министерство на стопанската система в петък отбрани решението и акцентира, че националността на купувача не е единственият аршин за блокиране на договорката.

" В обстановка, в която проблемите със сигурността са основни, ние не се колебаем да блокираме транзакция, даже в случай че това е явно неприятна вест за всеки вложител ", сподели служителят, запазил анонимност, с цел да разяснява сензитивната тематика. " Ние следваме разпоредбите по типичен метод и американците вършат същото от своя страна, само че не мисля, че това ще усили напрежението.

Френското държавно управление се гордее, че Франция неведнъж е избирана за най-привлекателната страна в Европейски Съюз за задгранични вложители. Но Льо Мер не се колебае да употребява правото си на несъгласие за политически чувствителни случаи.

През последните години и даже преди рецесията с ковид Франция неведнъж стяга разпоредбите си за инспекция на вложенията. През август тази година Париж разгласи, че ще затегне в допълнение инспекциите си за задгранични придобивания.
 Франция първа в Европейски Съюз ще се откаже от въглищата
Франция първа в Европейски Съюз ще се откаже от въглищата

Решението разгласи Макрон
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР