Франсоаз Бетанкур Майерс, 70-годишната внучка на основателя на L`Oreal Йожен

...
Франсоаз Бетанкур Майерс, 70-годишната внучка на основателя на L`Oreal Йожен
Коментари Харесай

Коя е първата жена с лично състояние от 100 млрд. долара?

Франсоаз Бетанкур Майерс, 70-годишната внучка на създателя на L`Oreal Йожен Шулер, е най-богатата жена в света, съгласно Bloomberg Billionaires Index. Изданието подрежда Бетанкур Майерс на 12-о място измежду най-богатите хора в света, тъкмо преди индиеца Мукеш Амбани и след мексиканеца Карлос Слим, който неотдавна стана първият човек в Латинска Америка, чието благосъстояние надвишава 100 милиарда $.

Акциите на L’Oreal се търгуват нa рекордно високи равнища. Книжата нарастват с 35% тази година, откакто потребителите продължиха да харчат за първокласни артикули след края на пандемията. По данни на L’Oréal, през 2022 година Бетанкур Майерс и нейното семейство са имали над 34% от акциите на компанията.

Майерс е ръководител на фамилната холдингова компания Tethys и вицепредседател на борда на шефовете на L’Oreal Group. Най-голямата козметична компания в света, която има редица марки - от Lancome до Maybelline - генерира над 38 милиарда евро продажби през 2022 година, сочат фирмените доклади.

По-рано през годината L’Oreal закупи австралийската марка Aesop в договорка за 2.5 милиарда $, което е и най-голямото придобиване в историята на френския козметичен колос. Предишният връх е покупката на YSL Beauté през 2008 година за 1.7 милиарда $, съгласно данни на Dealogic.

Състоянието на Бетанкур Майерс към момента е доста по-малко, спрямо това на Бернар Арно, ръководител на LVMH - най-голямата компания за първокласни артикули в света. Той е вторият най-богат човек в света с персонално положение в размер на 179 милиарда $, съгласно показателя на милиардерите на Bloomberg.
Коя е в действителност Франсоаз?
Тя се ражда на 10 юли 1953 година в Ньой сюр Сен, Франция. Франсоаз няма изключително увлечение към бизнеса и повече се отдава на академичната си уязвимост - създател е на книги с древен тълкувания по отношение на еврейско-християнските връзки и за гръцката митология - генеалогия на гръцките богове. Съпругът ѝ Жан-Пиер Майер е внук на равин, погубен в Аушвиц. Именно брачният партньор е и отпред на компанията, която държи фамилния дял в L`Oreal.

Нейният дядо - фармацевтът Йожен Шулер - основава L`Oreal през 1909 година Дъщеря му и майка на Франсоаз, Лилиан, наследява благосъстоянието му и контрола върху компанията след гибелта му през 1957 година Лилиан Бетанкур дружно със брачна половинка си, Андре Бетанкур, френски политик, са били добре известни във Франция със своите блестящи празненства. Но щерка им Франсоаз Бетанкур Майерс не се интересува доста от метода на живот на родителите си, а избира да стои у дома, да свири на пиано или да чете. Франсоаз е имала тежки връзки с майка си Лилиан, която я назовава " студено дете " в изявление за френски вестник, съгласно The New York Times.

Когато Франсоаз и Жан-Пиер се женят, това провокира скандал, защото Южен Шюлер е бил упрекван в съдействие с нацисткия режим. Това обаче не е единственото скандално събитие в семейство Бетанкур.

През 2008 година Лилиан става център на правосъден развой, отразен шумно от медиите. Дъщеря й Франсоаз подава иск против френския публицист, артист и фотограф Франсоа-Мари Бание, обвинявайки го, че се възползва от майка й, получавайки голям брой пари и скъпи предмети. Бание изрично отхвърля обвиняванията, че употребява физическата и психическа уязвимост на старата дама за персонална полза. В хода на делото се твърди, че Бание е подвел Лилиан да му направи дарове на стойност 1.5 милиарда $, както и да го трансформира в единствен правоприемник на нейното положение, без присъединяване й в L`Oréal. Делото оказва се във Франция като " Аферата Бетанкур ".

След 3-годишна правосъдна борба, през 2011 година съдът постановява, основавайки се на здравна експертиза, че Лилиан Бетанкур страда от алцхаймер и деменция и не може сама да дава отговор за дейностите си. Така нейното благосъстояние е сложено под настойничеството на щерка ѝ Франсоаз. Още тогава обаче Франсоаз отстъпва мястото си в Борда на компанията на сина си Жан-Виктор, който тогава е в средата на 20-те си години.

Франсоаз наследява десетки милиарди долари и скъпи активи, когато майка й умира през 2017 година Тя обаче не е резервира всички пари за себе си. През април 2019 година Франсоаз е измежду френските милиардери, които дадоха обещание милиони, откакто катедралата Нотр Дам се възпламени.

Франсоаз Бетанкур Майерс също по този начин е президент на фондация Bettencourt Schueller, благотворителната организация, която тя съосновава през 80-те години. Организацията дава безплатни средства за поддръжка на проучвания в региона на науките за живота и изкуствата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР