Франсоа Деберг се присъединява към Veolia през 1997 г. и

...
Франсоа Деберг се присъединява към Veolia през 1997 г. и
Коментари Харесай

Франсоа Деберг: Софийската пречиствателна станция край Кубратово е пример за кръгова икономика

Франсоа Деберг се причислява към Veolia през 1997 година и сега е шеф na компанията за България. С над 20-годишен опит в Централна и Източна Европа, той управлява районните екипи за ръководство на локалните интервенции на Veolia и установяване на пътя за стабилно развиване на три страни. Деберг ще взе участие като преподавател в, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 23 ноември. Как " Веолия " промени активността си през последните години по отношение на все по-важните стандарти за запазване на околната среда?
Концентрирахме се върху преобразуването на отпадъците на потребителите в запаси. Сред тези боклуци е пластмасата, която е третият най-произвеждан неестествен материал. Сега процентът на преработване на пластмаса е доста невисок - единствено 9% в международен мащаб. А от 2016 година насам " Веолия " усили пет пъти потенциала си за преправка на пластмасови боклуци. Потенциалът за понижаване на въглеродните излъчвания е голям, защото:

от една страна, в производството на пластмасова бутилка посредством преработването на остарели употребявани бутилки се отделя 70% по-малко CO2, в сравнение с при производството ѝ от петролни продукти; въпреки това, в света се създават 90 милиарда пластмасови бутилки годишно.
Реклама
През 2019 година " Веолия " като група пое ангажимент да понижи своите излъчвания на парникови газове (обхват 1 и обсег 2) с 22% през идващите петнадесет години по отношение на референтната 2018 година

Освен това сме се заели да понижим и излъчванията на метан с 55% до 2023 година и се оправяме сполучливо с това. За тази цел събираме биогаз от депа за боклуци за отопление на жилища, построяваме и експлоатираме уреди за анаеробно разграждане на селскостопански боклуци, осигуряващи електрическа енергия за градовете и компост за земеделските стопани.

Рециклирането на акумулатори за електрически автомобили е главен екологичен и стопански проблем. Всъщност те съдържат редки и скъпи метали, като да вземем за пример никел, кобалт и литий, чието търсене единствено ще се усилва, тъй като те са извънредно значими за енергийния преход и чистата подвижност.

В партньорство с още два производителя, " Солвей " и " Рено ", нашата група започва план за преработване на метали в затворен кръг на излезли от приложимост акумулатори за електрически автомобили.
Реклама
" Веолия " сложи дълготрайна научнообоснована цел за реализиране на чисти нулеви излъчвания по веригата за основаване на стойност и преценява тактиката си с задачата за ограничение на световното стопляне и постигане на нулеви чисти въглеродни излъчвания през 2050 година
Може ли да разкажете повече за плановете, свързани с оползотворяването на биомаса?
Повече от половината от употребяваната възобновима сила в Европа е създадена от биомаса. Дървесина, агро-горива, биологични боклуци, биогаз - ресурсите са обилни и нарастват с огромна скорост. Лесно добивана, употребена и съхранявана, биомасата създава повече сила, в сравнение с водноелектрически централи, вятърни турбини и слънчеви електроцентрали. Затова тя ще играе значима роля за постигането на задачата за понижаване на въглеродните излъчвания. Биомасата разрешава по-голяма еластичност за потребление на възобновима сила. Използването ѝ понижава зависимостта от изкопаемите горива и оказва помощ да се обезпечат доставките на сила.

Трябва въпреки всичко да се внимава да не се оказва прекомерно огромен напън върху земеделските култури, интелигентно да се ръководят ресурсите и да се заобикаля отделянето на повече въглеродни излъчвания от количеството, което живите организми могат да поемат. Разумното ръководство е от значително значение за реализиране на стремежи резултат.

" Веолия " е твърдо решена да вкара биомасата в енергийния микс на клиентите си. Например в Унгария, в град Печ, осигуряваме отопление за целия град посредством биомаса - дървесина и плява, които се употребяват в топлоелектрическата централа. Близо 450 локални аграрни производители обезпечават нужните 240 хиляди тона плява за работата на централата.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Коментари и разбори 3 Вечерни вести 1 Компании 2 Енергетика 3 Вечерни вести 1 Компании 2 Имена 3 Енергетика Реклама
В полския град Лудж " Веолия " усъвършенства производството на топлоенергия и понижи разноските за 60% от популацията. Бяха построени три когенерационни съоръжения в съществуващите електроцентрали, захранвани с въглища, което направи допустимо комбинираното изгаряне на въглища и биомаса от районните дърводобивни действия.

В България също бяхме оператори на няколко дребни топлофикационни сдружения, работещи на биомаса.
До каква степен прилагате преработването, кръговата стопанска система и други в България? Къде стоим ние в това поле съпоставени с Европа?
" Веолия България " и сдруженията ѝ ( " Софийска вода ", " Веолия Енерджи Варна " и " Веолия Сълюшънс България " ) са естествени участници в този развой. Приносът ни към кръговата стопанска система и нулевите чисти излъчвания на СО2 включва планове, чиято цел е да се понижи потреблението на сила и вода.

Чрез Hubgrade - нашето интелигентно решение за мониторинг, измерваме, управляваме и подобряваме отдалечено енергийната успеваемост в здания и уреди. Това е цялостна интегрирана система от технологии и услуги, употребена също и за ръководство на водите и отпадъците. Общо 8500 обекта по света са свързани със системата Hubgrade, допринасяща за спестовност на енергийни и водни запаси и понижаване на отпадъците, което води до позитивен резултат във връзка с въглеродните излъчвания.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Във Варна нашето топлофикационно сдружение дружно с Европейската банка за възобновяване и развиване извърши стратегия за енергийна успеваемост на отоплителните съоръжения, с което се понижават сметките на клиентите.

Водещия план на " Веолия " в България, обвързван с кръговата стопанска система, обаче несъмнено е софийската пречиствателна станция за отпадъчни води край Кубратово.

Той съчетава реформаторски решения, реализира 100% енергийна самостоятелност на станцията и понижава въглеродните излъчвания с повече от 70 хиляди тона всяка година. Реализирана е когенерация и система за хващане на метан, както и производството на първокачествен тор от утайки. А посредством " Софийска вода " нашата последна цел е да реализираме цялостна енергийна самостоятелност на целия воден цикъл в София.

По отношение на самодейностите за развиване нашите екипи към този момент работиха по няколко плана " от боклуци към сила ", които комбинират намаляването на въглеродните излъчвания и оползотворяването на боклуци, а също и по геотермални планове и планове за фотоволтаични системи, които стартират да се развиват с бързи темпове.

Амбицията ни в бъдеще е да приемем улавянето на въглероден диоксид като удобен метод да реализираме дълбока декарбонизация и оползотворяване на запаси.

Що се отнася до обстановката на България в това световно предизвикателство, мога да кажа, че от позиция на " Веолия България " през днешния ден има дребни и междинни начинания, само че към момента липсват огромни планове. Оптимисти сме, че скоро ще пристигна времето, когато нашите клиенти ще се извърнат към нас по-скоро с цел да им помогнем да отговорят на предизвикването пред тях за реализиране на чисти нулеви излъчвания, в сравнение с просто единствено да ни възложат част от ръководството на техните запаси, което за тях не е съществена активност. Независимо дали се отнася за една компания, за една страна, или за нашата планета, битката за реализиране на чисти нулеви излъчвания изисква повсеместен метод!
Смятате ли, че европейската Зелена договорка и самодейността " Подготвени за цел 55 " (Fit to 55 ) са постижими и биха обезпечили стремежи резултат?
Приветствам предложенията на Европейската комисия, които ще оказват помощ да се даде нужното ускоряване на намаляването на излъчванията на парникови газове през идващото десетилетие. В допълнение, " Веолия " взе участие интензивно за определяне на постоянна и предвидима цена на въглеродните излъчвания.

Няма да успеем в декарбонизацията на стопанската система, без да определим цена на въглеродните излъчвания. Остойностяването на въглеродните излъчвания е дейно, тъй като кара замърсителите да заплащат за вредите, които предизвикват, и прави другите възможности с ниско наличие на въглерод по-атрактивни. Така се употребяват пазарните механизми за битка с аргументите за изменението на климата.
Според вас какво е главното решение (във връзка с технологиите) за декарбонизация на стопанската система?
Убеден съм, че светът няма да успее да реализира екологичната си промяна без потенциала на фирмите за нововъведения. Например улавянето на остатъчен въглерод от промишлени уреди е основен детайл в постигането на чисти нулеви излъчвания. След улавянето му CO2 може да се вкопава в остарели газови залежи и солни формирания, да обогатява изтощени почви или да се употребява наново в индустрията. С напредъка на технологиите и повишението на цената на въглерода до 2040 година този модел ще стане стопански преференциален и ще може да се употребява необятно.
На 23 ноември ще се организира, проведена от " Капитал ". Събитието ще бъде в хибриден формат и има за цел да показа опциите за бизнеса, които предлага преходът към резистентен стопански напредък. Форумът ще послужи като платформа за работа в мрежа и основа за развиването на сполучливи начинания за публично-частно партньорство.Ще бъдат прегледани следните тематики: Как да подготвим пътя към стопанска система с нулеви чисти емисии; Цели на Европейски Съюз за индиферентност във връзка с климата - какво следва за бизнеса; Инвестиране в готови за бъдещето бизнес модели и основаване на условия за резистентен растеж; Внедряване на технологии и поддръжка за нововъведения в индустрията; Политическа и правна рамка; Декарбонизация на енергийния сектор; Въвеждане на по-чист и по-екологичен транспорт; Чисти оперативни модели за водещите бизнес сектори; Примери за триумфи, благоприятни условия и провокации.Лектори ще бъдат представители на Европейски Съюз, изпълнителни шефове и членове на бордове, представители на експертни центрове, водачи от индустриалния бранш, представители на държавното управление, представители на органите за локално самоуправление.КЪДЕГрандхотел " Милениум " - СофияМоже да се регистрирате и закупите билети. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР