Франкфуртското летище е най-многолюдното работно място в Германия. Тук работят

...
Франкфуртското летище е най-многолюдното работно място в Германия. Тук работят
Коментари Харесай

Летището във Франкфурт търси работници от България срещу заплата от €30 000

Франкфуртското летище е най-многолюдното работно място в Германия. Тук работят 81 000 души. В навечерието на летния сезон, когато десетки милиони се насочат на път, фирмата-стопанин на летището обезверено търси нова работна ръка. Незаети сега са цели 10% от над 20-те хиляди работни места в концерна " Фрапорт " и в неговите фирми-подизпълнителки. През лятото " Фрапорт " не може да разчита напълно на личния си чиновници, нито на работещите пенсионери, тъй като доста от тях също излизат в отпуск. Така на летището във Франкфурт, което е измежду най-големите в света, се обрисува сериозен дефицит на наземен личен състав. Ето за какво компанията подхваща необикновени ограничения.

" Ще се обърнем непосредствено към евентуални фрагменти в България, Гърция и Хърватия, които биха желали да стартират работа на летището във Франкфурт ", оповестява шефът на отдела " Човешки запаси " на " Фрапорт " Михаел Мюлер. Още през този месец компанията стартира серия от осведомителни срещи в тези три страни, с цел да откри подобаващи хора, които би трябвало да имат най-малко минимални знания по немски и по британски. В България, Гърция и Хърватия " Фрапорт " се надява да откри хора най-малко за 5% от вакантните работни места.

Търсят се освен квалифицирани чиновници

Търсят се освен квалифицирани чиновници, каквито на немския трудов пазар така или другояче хронично недостигат, само че и служащи с по-ниска подготовка - да вземем за пример за обработката на багажите. Такива служащи могат да получат трудов контракт, осигуряващ им възнаграждение от 25 000 до 30 000 евро годишно преди налози. Като почасово възнаграждение това доста надвишава минималната ставка в Германия, изяснява Мюлер.

Тези пари не биха били задоволителни за живеене в безценен град като Франкфурт, заради което компанията е наела по-евтин заслон в лични жилища или в пансиони, покрай летището.

" Фрапорт " счита с изключение на да обезпечи още налични жилища в жилищни блокове в покрайнината, където наемите няма да са по-високи от 300-350 евро за самичък човек, твърди Мюлер.

Изискванията от време на време са особени

Свободни работни места има освен в границите на " Фрапорт ", само че и при фирмите-подизпълнителки в региона на сигурността, логистиката и услугите. Но условията към претендентите от време на време излизат отвън рамките на нормалното. Така да вземем за пример доста работни места на Франкфуртското летище изискват денонощна работа на три смени, знания по британски и доста положително здравословно положение. А за хората, които желаят да работят в областта на сигурността, се изисква специфична предварителна полицейска инспекция.

" Фрапорт " употребява обстоятелството, че стопанисва многочислени летища в Гърция, България и Хърватия, с цел да търси в тези страни от Европейски Съюз нужните фрагменти. При това търсят се не краткотрайни служащи, а хора, които трайно да работят на Франкфуртското летище, изяснява Мюлер. Той е наясно, че за тази цел би трябвало да се положат огромни старания, в това число и за интеграцията на тези служащи и за приема на техните фамилии в Германия. Но във " Фрапорт " така или другояче към този момент работят хора от 88 народи, тъй че за новите задгранични служащи няма да е толкоз мъчно - те ще могат бързо да се приобщят и благодарение на техни сънародници, които към този момент работят в компанията, счита Мюлер.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР