Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във

...
Франчишек Филиповски, на 19 години, намира първата си работа във
Коментари Харесай

Без данъци за младите хора под 26 години в Полша

Франчишек Филиповски, на 19 години , намира първата си работа във вегетариански ресторант във Варшава и възрастта му разрешава да не заплаща налози с помощта на предписание, което влезе в действие на 1 август.

" Управляващата партия отстрани налог а (върху дохода) за ненавършилите 26 години и по този метод си основава облика на благоразположена към младежите, на които им следва да гласоподават ", споделя той пред Франс прес, признавайки, че е допустимо за решението да е изиграл роля и фактът, че след няколко месеца в Полша предстоят избори.

Консервативното държавно управление счита, че от влязлата на 1 август мярка ще могат да се възползват близо два милиона младежи (става дума за работещите по трудов контракт, а не и за младите предприемачи), като задачата е те да бъдат насърчени бързо да станат част от пазара на труда, на който от ден на ден липсва работна ръка, съобщи пред Франс прес заместник-министърът на финансите Лешек Скиба.

По този метод един младеж в края на месеца ще печели с 18 % повече , защото работодателят му няма да удържа налог, който да заплаща на страната.
Обявената цел на държавното управление е също по този начин да понижи миграцията на младежи към западните страни с техните по-високи заплати.-->

" Като с магическа пръчка "  

" Трудно е да предвидиш всичко, да обещаеш нещо да стане като с магическа пръчка, само че ние мислим, че младите, които се питат дали ще работят в Полша или в чужбина, ще видят, че разликата със Запада във връзка с чистата им заплата понижава и това ще ги стимулира да останат в Полша ", споделя Скиба.

И което е още по-добре, счита той, " част от тези, които са към този момент в Западна Европа, в Германия, във Англия, във Франция или Ирландия, ще бъдат насърчени да помислят за връщане в Полша ".
 / iStock/Getty Images
За страната общата цена (на мярката) може да доближи 2,5 милиарда злоти (около 580 милиона евро), споделя заместник-министърът. Ако не бе призната новата мярка, половината от тази сума щеше да бъде получена от държавното управление, а другата - от общините.

23-годишният Ян Пьотровски, различен юноша, с който беседва Франс прес и който от четири години работи в комерсиалния и в банковия бранш, а в този момент търси работа в бранша на логистиката, е по-скоро песимистичен във връзка с въздействието на самодейността.

  " Популизъм? "  

" Идеята бе стартирана тъкмо преди изборите за Европейски парламент и затова виждам в нея детайл на популизъм. Не чакам сериозна финансова инжекция. По-скоро ще става дума за нещо от порядъка на 100-200 злоти (23-46 евро) ", споделя той.
 / iStock/Getty Images
Пьотровски признава, че " от две години мисли за емиграция " и акцентира, че няма да си промени мнението за сходна сума.

" Честно казано, по никакъв начин не ми харесва политиката на настоящето държавно управление и не чакам тя да се промени. Много от приятелите ми са на същото мнение. Заплатите в Полша няма внезапно да набъбнат. Цените на жилищата са високи, постепенно, само че непрекъснато се повишават и цените на храните ", споделя младежът.
Планът на държавното управление се посреща със песимизъм и от демократични стопански специалисти.

Със сигурност би било добре, " в случай че държавното управление признае нездравословното влияние на налозите върху стопанската система ", споделя Анджей Садовски, президент на центъра " Адам Смит ".
" Премахването съответно на този налог няма да докара до огромна смяна в стопанската система. За един бизнесмен скъпо излиза не данъкът върху прихода, който е 18 %, а обществените осигуровки, които са 40 % ", споделя специалистът.

Въпреки това работодателите са тези, които могат да завоюват от интервенцията, счита Садовски. " Ако наемат в този момент един младеж, могат да му предложат заплата, от която няма да се постанова да удържат налога върху прихода от 18 % ", акцентира Садовски, който не изключва решението да е стимулирано от идните избори. Експертът отбелязва, че в Полша, както и във Франция, властта постоянно прави дарове на гласоподавателите преди избори.

" В съответния случай удобната за младежите мярка има за цел да компенсира отрицателния резултат от нарастването на размера на осигурителните вноски върху дребните компании ", което ще влезе в действие през януари.

Поддръжниците на удобната за младежите миниреформа дават образец с Швеция, където към този момент е правено такова нещо.

През 2007 година десноцентристкото държавно управление на Швеция понижи на половина обществените осигуровки на младежите под 26 години с вярата да улесни достъпа им до пазара на труда. Левоцентисткото държавно управление анулира тази мярка през 2016 година, обявявайки я за неефективна.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР