Фойерверки и празнична стрелба изпълниха небето на Кабул, докато афганистанците

...
Фойерверки и празнична стрелба изпълниха небето на Кабул, докато афганистанците
Коментари Харесай

Рядко срещана обществена радост в Кабул след победата на Афганистан на Световната купа над Пакистан

Фойерверки и празнична пукотевица извършиха небето на Кабул, до момента в който афганистанците честваха зашеметяващото си проваляне от Световната купа по крикет с осем уикета от Пакистан, необичаен изблик на публично тържествуване след завладяването на талибаните преди две години.

Стотици почитатели препълниха улиците на столицата късно в понеделник, присъединявайки се към блатото от авто трафик с клаксони, който надзирателите се мъчеха да укротят.

Продължавайте да четете

лист от 3 елементаИндия подари злато за крикет на Азиатските игри на Афганистан посредством предписание за класиране Пакистан, Афганистан възобновяват съперничеството „ обезверени “ за победа на Световната купа по крикет Афганистан шокира противниците си Пакистан в историческата победа на Световната купа по крикет края на списък

Възторжени пасажери висяха от вратите на колите, до момента в който пешеходците танцуваха и пускаха музика макар ефикасната възбрана за песни и танци, подбудена от талибанското държавно управление.

„ Афганистан мина през толкоз доста в последно време, такива моменти постоянно са специфични и би трябвало да бъдат маркирани уместно “, сподели жителят на Кабул Шарифула, който се назовава единствено с едно име.

„ Чувстваме се по този начин, като че ли спечелихме Световната купа “, сподели 25-годишният футболист пред организация AFP. „ Спортът постоянно сплотява хората. Днес ние честваме успеха като нация. ”

С великолепно показване на вата и боулинг Афганистан записа най-високото си гонене в ODI крикет, с сполучливо гонене на цел от 283 ръна, сложена от Пакистан.

Това беше първата им победа над Пакистан в осем ODI и пристигна единствено седмица след шокиращата им победа над защитаващия първенеца Англия.

През последните дни афганистанците са залепени за екрани с всевъзможни размери – от мобилни телефони до тв приемници в заведения за хранене и дребен брой огромни екрани, излъчващи в публични паркове.

„ Невероятно показване “

Отношенията сред Афганистан и Пакистан са спорни, откогато талибаните се завърнаха на власт през август 2021 година, като Исламабад твърди, че Кабул не съумява да овладее въоръжени групи, които възнамеряват удари на негова територия.

Властите неотдавна дадоха обещание да изгонят 1,7 милиона афганистански бежанци без документи, които са минали в страната през последните няколко десетилетия по време на поредни спорове.

Откриващият батсман Ибрахим Задран, който беше награден за състезател на мача за превъзходните си инингове от 87 ръна, посвети успеха на „ хората, които са изпратени от Пакистан назад вкъщи в Афганистан “.

Въпреки че записите демонстрират, че крикет се е играл в Афганистан преди повече от век, множеството от най-хубавите играчи в страната са научили играта в бежански лагери в Пакистан.

„ Никога не сме били очевидци на такова необикновено показване “, сподели 23-годишният талибански държавен чиновник Нур Ахмад.

„ Тази вечер хората в Афганистан се любуват, а хората в Пакистан плачат.

„ Искаме да честваме цяла нощ. Ще живеем и ще се любуваме на момента до сутринта “, сподели той.

Победата на Афганистан беше приветствана от талибанското държавно управление, което наложи строга визия за исляма, изтласквайки дамите от публичния живот и дейно забранявайки присъединяване им в спорта.

„ Поздравяваме националния тим по крикет, борда по крикет и всички афганистанци за тази победа “, сподели Маулауи Абдул Кабир, политически заместител от кабинета на министър-председателя.

„ Това съревнование сподели, че афганистанските младежи са способни във всяка област и могат да побеждават. Пожелаваме им още триумфи. “

Много членове на афганистанския женски тим по крикет избягаха от нацията, когато талибаните се върнаха на власт.

По-рано този месец играчи, които са се открили в Австралия, споделиха на AFP, че са били заплашвани за присъединяване в действия, които донесоха „ непочтеност “ на тяхната религия, страна или фамилии.

Все още има спор дали Афганистан би трябвало да загуби участието си в Международния съвет по крикет, защото е изгонил дамите от играта, ход, който на процедура би забранил на техните мъже да играят интернационалните мачове.

Но за 30-годишния Хамидула успеха в понеделник вечер предложи елементарен миг на наслада.

„ Благодарим на нашия народен тим от дъното на сърцето си за тази победа “, сподели той. „ Чакахме цяла безкрайност да спечелим против Пакистан и най-сетне през днешния ден беше денят. “

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР