Founder Institute завършват средно едва 30% от приетите предприемачи. ©

...
Founder Institute завършват средно едва 30% от приетите предприемачи. ©
Коментари Харесай

Започва третият сезон на програмата за предприемачи Founder Institute

Founder Institute приключват приблизително едвам 30% от признатите бизнесмени.

© Pexels Още по тематиката
Melissa, включи климатика

Любомир Янчев, изпълнителен шеф на компанията MClimate, пред " Капитал "
8 сеп 2017
Предприемачи със обществени бизнеси могат още веднъж да вземат участие в Chivas Venture

Общият награден фонд е 1 млн. $, а крайният период за кандидатстване e 30 октомври
7 сеп 2017
Pontica Solutions получи интернационално отличие за най-хубав стартъп

Конкурсът Stevie Awards цели да отличи сполучливите бизнеси по света
3 сеп 2017

Стартиращи компании могат да аплайват в третия сезон на акселераторската стратегия Founder Institute, както на фаза концепция, по този начин и такива, които към този момент работят върху бизнес в по-напреднал стадий. Желаещите да се включат би трябвало да попълнят онлайн формуляр за присъединяване в уеб страницата на самодейността. Вторият стадий в подбора се реализира след прекосяване на особено създаден психически и поведенчески тест, който изследва " предприемаческото им ДНК " и дефинира профила на участниците. Това е, тъй като при подбора от Founder Institute не подчертават толкоз на бизнес концепциите, колкото на самите бизнесмени и желанието им за развиване.

Какво включва програмата

Третото издание на предприемаческата стратегия стартира на 31 октомври и ще продължи общо 14 седмици. През март тази година Founder Institute още веднъж отвори прозорец за кандидатстване, само че заради подготовката за летния сезон, българските уредници вземат решение да го реалокират през есента. Директорът на акселератора Георги Миленчев, разяснява пред " Капитал ", че кандидатурите на всички участници и преминатите проби от пролетта са непокътнати и важат и за този сезон.

В програмата ще се одобряват минимум 20 бизнесмени и най-вече до 35. Обученията се организират един път седмично в извънработно време и са водени от ментори специалилисти в разнообразни области, бизнесмени и мениджъри. През останалото време участниците имат задания, свързани с бизнеса им. " Приблизително всеки участник би трябвало да влага за подготовка и осъществяване на заданията сред 20 и 25 часа седмично ", прецизира Миленчев. Именно поради натоварената стратегия и нуждата от спомагателна работа отвън програмата, Founder Institute приключват приблизително едвам 30% от признатите. " Част от участниците се отхвърлят по лично предпочитание, а някои от тях биват отстранени от програмата поради несправяне с поставените задания ", изяснява шефът на акселератора в България и добавя, че най-често участниците отпадат до шестата седмица, като задачата е да продължат единствено сериозните бизнесмени.

Завършилите участници имат опция да показват плановете си пред необятната аудитория, вложители и бизнес ангели в края на Founder Institute. Друга опция е да аплайват в стартъп акселератор в Европа или пък в Съединени американски щати, където да привлекат първо финансиране в подмяна на дребен дял от компанията им. Два пъти в годината пък 40 от най-перспективните започващи компании от интернационалната мрежа на Founder Institute могат да бъдат определени да се включат в събитието FounderX в Съединени американски щати и да показват плановете си пред някои от най-популярните вложители и фондове, измежду които като Sequoia Capital, Shasta Ventures, 500 Startups и други

На каква цена

Предприемачите в акселераторската стратегия на Founder Institute би трябвало да платят такса за присъединяване в размер на 500 $, като признатите до 1 октомври получават отстъпка и таксата им е в размер на 399 $. " Участниците, които се откажат от програмата до третата седмица, им връщаме таксата, а тези, които отпаднат по-късно имат опция да се върнат в програмата през идващия сезон без да заплащат таксата ", прецизира пред " Капитал " Миленчев.

Успешно приключилите програмата бизнесмени условно дават и 4% от акциите на компанията си, които се разпределят поравно сред организацията Founder Institute, менторите, шефовете на локално равнище и всички сполучливо приключили участници единствено обаче в случай че получат финансиране над 100 хиляди $.

Предишни издания

Founder Institute е основан през 2009 година от серийните бизнесмени Адео Реси и Джонатан Грийчан, основан е в Калифорния и има представителства в над 150 града в света. В края на 2015 година акселераторът отвори порти и в България, а първият напълно български випуск на предприемаческата стратегия приключи в средата на 2016 година с 13 нови започващи компании, като две от тях към този момент за получили финансиране за развиване на плановете си. Това са стартъпът Yatrus Analitics, който създава платформа за разкриване значими събития и вести и да ги дава допустимо най-точно в действително време на медии и корпорации.

Другата компания е MedicHome с мобилно приложение и уеб страница, които оказват помощ на пациенти да локализират най-близкия доктор и да получат нужната им здравна грижа в своя дом, хотелска стая или офис. В края на януари сполучливо приключи и вторият випуск на Founder Institute. В него от 22-ма създатели на започващи компании до края на образованието стигат едвам 9 от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР