Фотоволтаичният парк край Караджалово е сред най-големите в Европа ©

...
Фотоволтаичният парк край Караджалово е сред най-големите в Европа ©
Коментари Харесай

Поредна енергийна компания заведе дело срещу България

Фотоволтаичният парк край Караджалово е измежду най-големите в Европа

© ACWA Power Още по тематиката
Зелени производители ще лобират против България

Предприемачите излязоха на втори митинг против решението на ДКЕВР за нова такса за ВЕИ централите
1 окт 2012
Шейховете на слънцето

Продажбата на фотоволтаичния парк в Караджалово е най-голямата договорка в България през тази година
27 юли 2012
Азиатци смениха американци в Караджалово

Соларният парк за 350 млн. лв. в първомайското село има нов притежател
8 юли 2012 Поредна енергийна компания е завела дело в Международния център за споразумяване на капиталовите разногласия на Световната банка (ICSID) против България. След като преди време трите електроразпределителни сдружения - CEZ, EVN и Energo Pro, подадоха искове против страната във Вашингтон, в този момент това е направила и записаната в Малта ACF Renewable Energy Ltd. Компанията стана притежател на фотоволтаичния парк край село Караджалово през 2012 година, като закупи " ЗБЕ партнерс ", която в този момент се споделя " Аква пауър Си Еф Карад Пи Ви парк ". Новото дело е заведено в средата на февруари, а цената на желае не се афишира. Адвокат на ищеца е " Камерън Маккена ".

Основания

Като съображение за делото се показва Енергийната харта, само че повече детайлности към този момент няма. Ако се съди от информацията в доклада на българската компания за 2016 година, съответните искания на ACF Renewable Energy най-вероятно са резултат от серията законодателни промени в страната след 2013 година в опит да се балансира енергийният пазар след всеобщото създаване на възобновими мощности. В доклада се обръща особено внимание на въведените през 2014 година законови ограничавания за количеството електрическа енергия, което се изкупува по преференциални цена, въведената през 2015 година месечна вноска във фонд " Сигурност на електроенергийната система " в размер на 5% от приходите от продадената електрическа сила, както и нарастването на таксата за достъп до електропреносната мрежа през 2016 година " Аква пауър " продава 95% от създадената електрическа сила на Националната електрическа компания по силата на 20-годишен контракт, който е подписан през юни 2012 година и подсигурява цена на изкупуване от 485.6 лева за мВтч.

Дългове

Българското сдружение има дълготрайни заеми от Международната финансова корпорация (87.2 млн. евро) и Корпорацията за задгранични вложения (50 млн. долара), чийто падеж е през 2028 година Към края на 2016 година обаче е открито нарушаване на ковенантите (условията по заема), като кредиторите са се съгласили да не прибягват до авансово условие на заемите за интервал от 12 месеца след доклада. Този период е изминал в края на 2017 година

Последният оповестен доклад демонстрира, че през 2016 година " Аква пауър " е продала електрическа енергия за 30.6 млн. лева, а облагата й от активността е над 50% (15.4 млн. лева.). Заради финансовите разноски обаче (платените лихви по заеми са 18 млн. лева.) компанията регистрира чиста загуба от 3 млн. лева

Собственици

Фотоволтаичната централа край село Караджалово е измежду най-големите в Европа с мощ 60.4 мегавата. Паркът беше построен през 2012 година от американската Sun Edison за да бъде продаден след присъединението му към мрежата. Само няколко месеца по-късно той стана благосъстоятелност на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови вложения - турския Crescent Capital и щатския First Reserve, които го получиха посредством малтийското ACF Renewable Energy против 350 млн. евро. Година по-късно българското сдружение " ЗБЕ партнерс " беше преименувано на " Аква пауър Си Еф Карад Пи Ви парк ". Както и при други сходни покупко-продажби, главната причина за навлизането на купувачите беше дълготрайният контракт за изкупуване на електрическата енергия при закрепена цена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР