Фотографът Рамин Рахман, запечатал кадрите с претъпкания военен самолет с

...
Фотографът Рамин Рахман, запечатал кадрите с претъпкания военен самолет с
Коментари Харесай

От първо лице за бягството от Афганистан |

Фотографът Рамин Рахман, запечатал фрагментите с претъпкания боен аероплан с афганистански бежанци, описа пред Нова тв за бягството си от страната.

This is reportedly an image inside a crowded U.S. Air Force C-17 Globemaster III plane evacuating Afghans from Kabul.

Audio from the crew estimated that they had ~800 passengers onboard, which would be the second most passengers ever carried on a single airplane.
— Joe Pompliano (@JoePompliano)
27-годишният афганистански фотограф напуща страната с претъпкания американски боен аероплан, изхвърчал от интернационалното летище в Кабул. 

Пътят до летището

В ранните часове на понеделник талибаните нахлуват в града от запад. Рахман чува и първите изстрели. Тогава получава и позвъняване от собствен другар от Германия, който му споделя да отиде на летището, откъдето може да напусне страната със аероплан, с който ще бъде евакуирано немското посолство. 

Докато фотографът пътува към летището, приятелят му съумява да го включи в листата за евакуация на Германия, с помощта на това, че е работил за няколко немски медии.

Рахман споделя още, че е нямал време да мисли. Взел е единствено телефона и преносимия компютър си и е тръгнал към летището, без виза, без други документи (в последната година е кандидатствал за виза и е предстояло да му бъде издадена).

" Без военни, без защита, единствено доста дами, мъже и деца в суматоха ", по този начин фотографът разказва пред " Гардиън " видяното на летището. Той става очевидец на сцената с турския аероплан, на който в обезверен опит да избягат се катерят десетки.

This is, perhaps, one of the saddest images I`ve seen from. A people who are desperate and abandoned. No aid agencies, no UN, no government. Nothing.
— Nicola Careem (@NicolaCareem)
Около 21 ч. хората схващат, че талибаните са съумели да влязат в летището. Отново се чуват изстрели. Тогава Рахман се обажда на приятеля си в Германия и научава, че самолетът ще излети най-рано на следващия ден.

Няма връщане обратно

" Това беше ужасна вест, но връщане обратно нямаше ", разяснява още той. В този миг фотографът вижда дребна група хора, извеждани към военната писта от американски униформени. 

" Това е американска земя и талибаните няма да дойдат тук ", споделя един от военните. В този миг Рахман и десетки други стартират да тичат в посока на тази част на летището. Изстрелите не престават. 

На борда на самолета

Фотографът вижда по какъв начин стотици афганистанци се качват на борда на американски боен аероплан. 

" Последвах ги, това беше всичко, което можех да направя ", споделя мъжът. В този миг страхът надвива. Стотици бягащи са на борда, няма място за сядане, няма въздух, не е ясно дали изобщо самолетът ще излети.

В този миг водачът стартира да крещи, че има прекалено много хора и самолетът няма да може да излети. Военните стартират да смъкват хората към предната и задната врата. 

Рахман обаче е в средата на самолета, заобиколен от дами с новородени деца.

Той споделя пред " Гардиън ", че се е почувствал отговорен и взема решение да слезе. Проправяйки си място към вратата, един от военните го стопира с думите, че е рисково и би трябвало да остане на пистата.

Рахман и десетки други стоят пред врата на самолета, когато различен боен им споделя да се качат в самолета. Вратите се затварят след тях. Следва един час, в който самолетът остава в режим на подготвеност.

" И тогава, без предизвестие, самолетът стартира да се движи. Започна да лети. Излетяхме ", споделя афганистанският фотограф и добавя:

" Това беше един от най-щастливите моменти. Всички приветстваха. Бяхме признателни на американския водач. Знаехме, че в случай че този аероплан не беше пристигнал, евентуално щяхме да умрем.  Бяхме толкоз щастливи. "

В момента афганистанският фотограф се намира в американската военна база в Катар. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР