Фосили на отдавна изчезнали животни разбунват човешкото въображение – да

...
Фосили на отдавна изчезнали животни разбунват човешкото въображение – да
Коментари Харесай

Последни на света – най-редките видове на Земята

Фосили на от дълго време изчезнали животни разбунват човешкото въображение – да забележим динозаври да бродят по Земята, по какъв начин първите птици политат или пък трилобити да лазят в пясъка.

Единствената ни вяра за това е клонирането на тези животни, само че и това към момента е единствено плод на въображението. Трябва да ценим типовете, с които към момента съжителстваме и които имаме шанса да забележим. Това е изключително правилно за тези, които са на ръба на изгубването.

Представяме ви най-редките животни на планетата – типове, от които са останали единствено няколко индивида.

Червеногривест дървесен плъх

Този гризач – прочут ни само с помощта на двата индивида хванати в Колумбия през 1898г – не е забелязван повече от век и е бил считан за липсващ. През 2011г обаче двама биолози се срещат с един червеногривест дървесен плъх, който даже останал да му създадат фотосесия, преди да се скрие още веднъж в гората.

Видът се отличава по ръждивия цвят на козината по главата си и е обаятелен. Не е допустимо да се дефинира какъв брой тъкмо такива плъха са останали в природата, само че до момента никой не е съумял да открие различен субект, като изключим гореспоменатия случай.

Судански бял носорог

Няколко типа носорози са сериозно застрашени от изгубване, само че никой толкоз, колкото суданския бял. Тези забележителни зверове в миналото са населявали земите на Субсахарска Африка, само че популацията им е намаляла фрапантно през последния век, най-вече поради бракониерство.

От 500 индивида през 70-те години, преди няколко години са били останали единствено 4, само че и те не са оживели – бракониерите са ги умъртвили. Днес са останали единствено 6 судански бели носорога в плен, а седмият – евентуално последният мъжки, кадърен да се развъжда – е умрял преди броени дни в резерват в Кения. С това евентуално си отиват и очакванията за избавяне на типа.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР