Форт Нокс (Fort Knox) е военна база на американската армия,

...
Форт Нокс (Fort Knox) е военна база на американската армия,
Коментари Харесай

Форт Нокс - непревземаемата крепост на златния резерв на САЩ

Форт Нокс (Fort Knox) е военна база на американската войска, ситуирана в щата Кентъки. В съседство се намира хранилището за златни кюлчета на Съединени американски щати, което се употребява за депозиране на огромна част от американския формален златен запас. Базата е наименувана по този начин е в чест на Хенри Нокс, шеф на артилерията по време на Американската война за самостоятелност (в интервала 1775-1783 г.) и първият боен министър на Съединени американски щати.

Министерството на финансите на Съединени американски щати поддържа вместилище за златни кюлчета в базата от 1937 година насам. Оценено е, че хранилището съдържа към 2.3% от всичкото злато, преработвано в миналото в човешката история

Под сходната на цитадела постройка лежи златният трезор, облицован с гранитни стени и предпазен от врата с взривозащита, тежаща 20 тона. Членове на хранилището би трябвало да набират обособени комбинации, които единствено те знаят. Отвъд основната врата на трезора, по-малки отделения дават спомагателна отбрана.

Съоръжението е опасано от заграждения и се охранява от полицията на Монетния двор на Съединени американски щати. Създаден е тунел за бягство от долното равнище на трезора при положение, че някой остане инцидентно заключен.

От съображения за сигурност не се позволяват гости на територията на трезора. Тази политика се организира още от основаването на трезора, като за нея са правени единствено две изключения. Първото е за ревизия на членове на Конгреса на Съединени американски щати и новинарски медии на 23 септември 1974 година под управлението на шефа на монетния двор - Мери Брукс. Второто е за сходна ревизия на конгресмени от Кентъки на 21 август 2017 година под надзора на секретаря на Министерството на финансите Стивън Мнучин.

Историята на Форт Нокс като вместилище на американския златен запас стартира през 1933 година. Тогава президентът Франклин Рузвелт издава Изпълнителна заповед 6102, забраняваща частната благосъстоятелност на златни монети, златни кюлчета и златни документи от американски жители, принуждавайки ги да си разпродадат златото на Федералния запас. В резултат на това, цената на златото, притежавано от Федералния запас, нараства от 4 милиарда $ до 12 милиарда $ сред 1933 и 1937-а. Така федералното държавно управление получава огромен златен запас и малко място за съхранението му. По тази причина през 1936 година Министерството на финансите на Съединени американски щати стартира строителството на хранилището за златни кюлчета във Форт Нокс (щата Кентъки), върху земя, отдадена им от армията. Златният трезор е приключен през декември същата година, като инвестицията е на стойност 560 000 $. Той е издигнат от гранит, докарван от мина в Северна Каролина.

Първите доставки на злато става в интервала януари-юли 1937 година. По-голямата част от златния запас на Съединени американски щати последователно се доставя до трезора, като това включва както остарели кюлчета, по този начин и новосъздадени такива от разтопени златни монети. Съхраняват се и някои непокътнати монети. Трансферът включва специфичен трен с 9 вагона, охраняван с картечници. Единственият случай на обществен достъп до трезора е през 1974 година, когато група кореспонденти са позволени във вътрешността му, с цел да опровергаят изказванията на юрист, разпространяващ доктрина, че златото в хранилището в действителност е било скрито изнесено от елита, а трезорът е празен.

През Втората международна война в хранилището се пазят и оригиналите на Декларацията за самостоятелност на Съединени американски щати и Конституцията на Съединени американски щати. Тук се държат и запаси на европейски страни и основни документи от историята на Запада. Например, короната на Свети Стефан - унгарска корона, употребена при коронациите на унгарските крале от 13 век насам. Тя е предадена на американски бойци, с цел да се избегне попадането ѝ в руски ръце. По време на войната в хранилището се съхранява и едно от четирите копия на Магна харта или Великата харта на свободите (от латински: Magna Carta Libertatum) - подписана от британския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 година. С нея се подсигуряват и пазят правата и ползите на феодалната аристокрация, бароните и жителите от дейностите на представителите на кралската власт. Това е първият документ в британската история, който лимитира кралската власт и съставлява началото на демократичното конституционно право.

През Втората международна война, а и през Студената война, до изобретяването на разнообразни типове синтетични болкоуспокояващи, ресурс от модифициран морфин и опиат се държи в хранилището като защитна мярка против изолирането на Съединени американски щати от източниците на недопечен опиат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР